Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Genderformance // Performing Gender

MSU i Queer Zagreb Sezona, 11. do 17. svibnja

Teme roda u koreografiji, seksualnost u muzejskim fundusima, performans i pitanje rodne binarnosti neki su od motiva kojima se bavi serija izvedbi, predavanja, radionica i rasprava tijekom svibnja u Zagrebu, u tjednu obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Queer Zagreb Sezona upire kažiprst u izvedbenost roda od 11. do 17. svibnja u programu Genderformance. Program uključuje blok izvedbi i radionica koreografkinja iz Južne Koreje, Filipina i SAD-a, zatim radionice i izvedbe u sklopu Performing Gendera, dvogodišnjeg EU projekta umjetničkog istraživanja o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusima muzeja u kojemu sudjeluje Domino s još tri organizacije iz Italije, Nizozemske te Španjolske. Tijekom rodno osviještenog tjedna u okviru Genderformancea niz koreografa predstavljaju rezultat svog jednogodišnjeg istraživanja. Dio programa je i predstavljanje rada jedne od najvećih ikona hrvatskog performansa Vlaste Delimar, koja u vrijeme trajanja programa prikazuje svoju retrospektivu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a za Genderformance priprema izvedbe, predstavljanje opsežnog kataloga svog rada i dvodnevnu konferenciju o performansu.

Raspored događanja je niže, a više o programima i Queer Zagreb Sezoni pročitajte ovdje:

http://www.queerzagreb.org/wp-content/uploads/2014/04/queercatalogue_2014_2_WEB.pdf

RASPORED DOGAĐANJA /// MSU

14. svibnja, 20 sati

Geumhyung Jeong (Južna Koreja)

Oil Pressure Vibrator

Geumhyung Jeong govori o potrazi za predmetom svoje želje u obliku jedinstvenog predavanja koje postaje meta-performans njezina postojećeg rada. Opisujući aferu koju je imala s bagerom, govori o svojoj prošlosti i pritom značenje pripovjesti postaje dvosmisleno – upoznaje li umjetnica publiku s komadom ili je pak riječ o ispovijesti lika unutar zagonetne i intrigantne priče koja se razvija na pozornici.

Geumhyung Jeong je južnokorejska koreografkinja i performerica. U svojim radovima stalno progovara o odnosu ljudskog tijela i predmeta koji ga okružuju. Koristi se svakodnevnim predmetima, stapajući ih s neobičnim i uznemirujućim životom kroz intenzivne i rizične interakcije s vlastitim tijelom. Geumhyung koristi svoje znanje plesa i koreografije stvarajući jedinstvenu i uzbudljivu predstavu. Lutkarstvo, ples, kao i poznavanje tehničkih aspekata kazališta, tako postaju očaravajućom koreografijom tijela i uma. Geumhyung Jeong studirala je kazalište na Sveučilištu Hoseo u Koreji, ples na Korejskom Nacionalnom sveučilištu za umjetnost, te filmsku animaciju na Korejskoj akademiji filmskih umjetnosti.

16. svibnja, 20 sati

Eisa Jocson (Filipini)

Macho Dancer

U svom radu Macho Dancer, Eisa Jocson istražuje i dekonstruira macho dance, jedinstvenu pojavu na Filipinima koju izvode mladići u noćnim klubovima za jednako mušku kao i žensku publiku. Riječ je o ekonomski motiviranom jeziku zavođenja koji instrumentalizira maskulinitet kao tjelesni resurs. U solo predstavi Eise Jocson međutim, žena izvodi macho ples. Utjelovljujući macho plesača, ona izaziva našu percepciju seksualnosti i pitanja roda kao sredstva društvene mobilnosti. Međutim, izvedba nije samo sagledavanje suprotnog roda s ikonografske perspektive, njegovo prisvajanje s prizvukom pretjerivanja, što su mehanizmi koji tako često postaju jedinim sredstvom kad razmišljamo o queer izvedbi u najužem smislu očekivanja. Eisa Jocson se naime poigrava s ironijom situacije stvorenoj u ovoj izvedbi koja istražuje ekonomiju tijela, tijela u pokretu, tijela koje se nudi na pozornici - za neki oblik konzumacije. Macho Dancer prikazan je na festivalima poput ImpulsTanza u Beču, Nooderzona u Groningenu, Tanz im August u Berlinu i Theater Spektakela u Zürichu.

Eisa Jocson je suvremena koreografkinja i plesačica s Filipina. Kao vizualna umjetnica s iskustvom u baletu, pobijedila je u svom prvom natjecanju u plesu na šipki u Manili 2010. godine i počela se baviti plesom na šipki i drugim javnim intervencijama na Manhattanu i različitim gradovima. Na uspješnim rezidencijama u Belgiji Eisa je razvila umjetničku praksu koja preispituje stereotipe i kontekst plesačice na šipki. Od plesa na šipki do macho plesa, Eisa istražuje rad i reprezentaciju tijela u pokretu u uslužnim djelatnostima, te izlaže formiranje spola, politiku zavođenja i društvenu pokretljivost na Filipinima.

17. svibnja, 19 sati

Performing Gender

IZVEDBE:

Jan Martens (Nizozemska)

Poliana Lima (Španjolska)

Siniša Labrović (Hrvatska)

Cecilia Moisio (Italija)

Performing Gender je dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske s još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Platforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja. U zagrebačkom dijelu projekta sudjeluju Jan Martens (u suradnji s Brunom Isakovićem), Cecilia Moisio, Siniša Labrović i Poliana Lima, koji će 17. svibnja izvesti izvedbe nastale kao rezultat godine dana sudjelovanja u Performing Genderu.

Svaki dan od 14 sati performans Vlaste Delimar: Poziv na druženje.

Ulaznice za predstave "Oil Pressure Vibrator" i "Macho Dancer" mogu se kupiti na dan izvedbe, pola sata prije početka predstave. Cijena ulaznica je 50 kuna, odnosno 25 kuna za studente uz predočenje iksice.

Rezervacije ulaznica na: produkcija.domino@gmail.comili na broj telefona 01 3820 019.

Queer Zagreb Sezona se provodi pod platformom This is a Domino project www.thisisadominoproject.org


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.