Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ANIMATION GOES MSU!

Animafest Zagreb 2014. na Medijskoj fasadi, 23. 5. – 8. 6. 2014.

Najbolji svjetski site-specific radovi na Medijskoj fasadi

Istraživačka, zaigrana i neograničena priroda animacijske umjetnosti odavno je animirani film izvela iz kino dvorana i raširila ga preostalim prostorima naše kulturne svakodnevice. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb i u svom 24. izdanju podupire integraciju animacije u sve životne prakse prikladne za estetski užitak i misaonu avanturu. Najbolji je pokazatelj Animafestova interesa za animaciju "izvan kina" program ANIMATION GOES MSU! - na Medijskoj fasadi MSU-a od 23. svibnja do 8. lipnja prikazuje se 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta (Japan, Australija, Kina, SAD, Hrvatska, Austrija, Kanada, Srbija, Novi Zeland).

Pobjednici su to velikog natječaja za site-specific animacije koje su u ime sada već tradicionalnih suradnika, Animafesta i MSU-a, odabrali Daniel Šuljić i Leila Topić. Vodeći se kriterijem autorskog pristupa i kreativnosti animacijskih tehnika, umjetnički ravnatelj Animafesta i kustosica zbirki filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti MSU-a pregledali su 50 prijava te izdvojili djela koja se najbolje uklapaju u trodijelnu medijsku fasadu MSU. Među odabranima našao se i rad Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger And Bigger kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, autora ovogodišnje špice Animafesta, koji time ostvaruje dvostruko predstavljanje pred zagrebačkom publikom. Istu priliku dijeli i Australac Dirk de Bruyn, majstor proširene i eksperimentalne animacije koji već 35 godina spaja sugestivne nijanse zvuka i raskošne boje svojih djela s intrigantnim performansima. I dok će promatrači Medijske fasade u šetnji Novim Zagrebom vidjeti de Bruynov rad OptSnd#1, autor će u Velikoj dvorani Školske knjige sudjelovati na znanstvenom simpoziju Animafest Scanner 2014. s izlaganjem o eksperimentalnom filmašu Neilu Tayloru. Sa simpozija će za trenutak "na fasadu pobjeći" i Austrijanac Holger Lang s filmom Review, a pozornost valja pokloniti i talentiranim hrvatskim autorimaTei Stražičić (02V0IT0A0), Maji Kalogeri (zastupljenoj s čak dva rada, New City i Awakening of Particles) i Juliani Kučan (Prolaz). Ivan Mršić (I Can Hear You With My Eyes) stvara, pak, za Novi Zeland, a Tom Mikulić (U čast prve kompjuterski animirane špice Animafesta Z'84) za Australiju.Mikulić je pionir kompjutorske animacije, sudionik Novih tendencija i dizajner animacija za Olimpijske igre i Eurosong koji se ovim radom osvrće na Animafestovo otvaranje suvremenoj tehnologiji prije trideset godina. Japanski umjetnik s estonskom adresom Alimo predstavlja se radom Open Play, Forgetting Eye, Jonathan Hance iz SAD-a s It Occurred To Me While Walking Down The Street, Filip Roca (Srbija) s Kromosomom, Parissa Mohit (Kanada) s Where Have I Seen This Before...

Projekcije započinju 23. svibnja u 20 sati, što radove programa ANIMATION GOES MSU! čini prvim događajem Animafesta 2014.

Jedan od vrhunaca ne samo austrijske, već i globalne medijske umjetnosti svakako je Ars Electronica - vodeći svjetski festival, razvojni centar i futuristički muzej toga polja, osnovan 1979. u Linzu. Ars Electronica, vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo", predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro festivalskim programom Expanded Animation. Na poziv Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, program tumači profesor digitalnih medija Sveučilišta u Linzu i kustos Ars Electronice Jürgen Hagler. Expanded Animation donosi deset raznolikih projekcija čiji su sadržaji instalacije, medijske fasade, filmovi o nastanku djela i plesne izvedbe iz festivalske komponente djelatnosti Ars Electronice. Pogledajte kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost, kako animacija funkcionira u urbanoj džungli, a kako na zvučnim skulpturama, kako se stvaraju spektakularne cyber instalacije... Zanimljivi making-off filmovi uz izlaganja profesora Haglera objasnit će nam tajne tehnoloških magova koje se rijetko otkrivaju na festivalima. Zadivit će nas, primjerice, neobična studija ljudskog pokreta Forms nadahnuta Marcelom Duchampom, novo ruho Centra Pompidou u Metzu inspirirano oceanografskim dostignućima, medijska fasada u Seulu s neonskim svjetlima velegrada i sugestijom bioluminiscencijeili impresivne projekcije na povijesnim zgradama Weimara.Filmofili će poželjeti vidjeti Rear Window Loop koji u tri minute kondenzira Hitchcockov klasik Prozor u dvorište, dok tehnološki "freakovi" neće propustiti Black Rain koji uz pomoć super-naprednih kamera i satelita prikazuje eksplozije na Suncu. Ars Electronica pravi je laboratorij budućnosti - pogled u sutrašnjicu iz perspektive umjetničke imaginacije i tehnologije koja je provodi u stvarnost.

U temu proširene animacije odlično će se uklopiti i promocija knjige Vizualna glazba (Visual Music), antologije povijesno-teorijskih tekstovau nakladi Udruge 25 FPS, praćena istoimenim filmskim programom. Program donosi sedam filmova, dio bogatog nasljeđa koje teži izraziti sinestetičko umjetničko djelo, u rasponu od klasika apstraktne animacije poput Oskara Fischingera (Slikarstvo u pokretu br. 1), preko njenih mlađih nada kao što je Mirai Mizue (Moderno br. 2), do sudionika prošlogodišnjeg Berlinalea Masahira Tsutanija (Između pravilnosti i nepravilnosti) i impresivnih etida skladanih od vizualnih elemenata po glazbenim principima poput Chronomops (r. Tina Frank) i Vrijeme (r. Bart Vegter). Promocija knjige Vizualna glazba bit će u četvrtak 5. lipnja u 13 sati u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva ulica 5).

Animacija u galerijskim prostorima zastupljena je dvama zanimljivim izložbama. Hrvatska panorama lutka-filma u sklopu središnjeg tematskog programa Animafesta 2014. upotpunjuje se Izložbom hrvatskog lutka-filma koju u Galeriji ULUPUH (Ulica Ivana Tkalčića 14, UTO-SUB 10-20 h, NED 10-13 h) kurira Božidar Trkulja, afirmirani autor ove tehnike. Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014., ali i ekskluzive poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova Jure Grando: Štrigun iz Kringe Martina Babića, Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma, Arktički pirat Davida Peroša Bonnota i Visina Sanje Šantak. Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se film Boles, nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana,prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014. Nakon rijetkih klasika iz vremena Zagrebačke škole crtanog filma, animacija lutaka u Hrvatskoj tek je sredinom 2000-tih godina stupila u svoju renesansu. Izložba hrvatskog lutka-filma u Galeriji ULUPUH, koja se otvara u srijedu 4. lipnja, pruža izvanredan uvid u ovaj zanimljivi trend domaće animacije.

Triptih Lee Vidaković (r. 1983) Sestre, lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će, pak, istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, PON-PET 13-19 h, SUB 11-13 h) koja se otvara 3.lipnja. Izložba, prethodno postavljena na Kraljevskoj akademiji umjetnosti KASK u Gentu te u kapeli grada Koksijdea, uključuje sinkroniziranu projekciju triptiha i minijaturni model sobe koja je u filmu samo naznačena, a posjetitelju izložbe u cijelosti pružena na voajersko promatranje kao mogući ključ razumijevanja filma. Izložba otkriva inspiraciju melankolijom flamanskih slikara, ali funkcionira i kao eksperiment koji istražuje mogućnosti pripovijedanja izvan kadra - proširenu kinematografiju i animirani film u galerijskom kontekstu. Lea Vidaković, multimedijalna umjetnica podrijetlom iz Vojvodine, zagrebačka je diplomantica koja živi i radi u Belgiji.

Nastavljajući afirmaciju računalnih videoigara kao ravnopravnog medija estetskog stvaralaštva i presjecišta animacijske umjetnosti i digitalne tehnologije, započetu tijekom prošlog izdanja, Animafest 2014. u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Akademijom likovnih umjetnosti ponovno organizira radionicu njihove izrade. Spajanjem zajednica programera, animatora i ilustratora u ovom dijelu programa Animafest Pro potiče se kreativnost i konkurentnost mladih umjetnika i informatičkih stručnjaka te im se nudi upoznavanje s transmedijskom vezom animacije i računarstva - temeljem recentnog procvata indie igara. Prijave za Radionicu izrade računalnih videoigara traju od 28. travnja do 18. svibnja - prijaviti se može putem poveznice http://bit.ly/1l67Hj9. Rezultati selekcije bit će objavljeni do 23. svibnja naAnimafestovim službenim stranicama. Radionica prima 20 polaznika, animatora i programera koji će, podijeljeni u timove od četiri člana pod vodstvom znanstvene novakinje Aleksandre Čereković (FER) i umjetničkog novaka Darka Masneca (ALU), u laboratoriju FER-a (A-109) raditi na igri. Rezultati prošlogodišnje radionice mogu se pogledati na poveznici http://bit.ly/1ihqHeZ.

Fotografije iz navedenih programa možete pronaći na stranici

http://animafes.hr/hr/press, a njihov pregled na: http://www.animafest.hr/hr/program.

24. svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima. Vidimo se na Animafestu!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.