Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Umjetnici kartografi – čudnovate slike svijeta

Školica, 18. 5. 2014, od 15 do 17 sati

U sklopu muzejske edukativne akcije (Bez)veze

U povodu Međunarodnog dana muzeja radionica će se umjesto u subotu, održati u nedjelju!

Na posljednjoj u nizu radionica iz ciklusa Kakve to ima veze s umjetnošću? u sklopu 19. muzejske edukativne akcije (BEZ)VEZE saznat ćemo kakve to veze povezuju umjetnost i zemljopis, umjetnike i kartografe.

Prvo ćemo se baciti u potragu za umjetničkim radovima u Zbirkama u pokretu u kojima možemo pronaći neke elemente zemljopisnih karata. Na sva tri kata stalnog postava smjestili su se radovi nekolicine poznatih umjetnika poput Nam June Paika, Vlade Marteka, Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Pažljivim promatranjem uočit ćemo da izrada zemljovida i globusa nije rezervirana isključivo za kartografe, te da i umjetnici pomoću njih mogu ispričati neku svoju posebnu priču.

Naravno, „kartografski“ radovi umjetnika razlikuju se od onih pravih kartografa. Umjetnički „zemljovidi“ neće nam biti od pomoći ako se izgubimo u nekom stranom gradu ili zemlji, niti će biti od koristi želimo li primjerice izračunati udaljenost između Zagreba i Sao Paula. Umjesto poznatih imena država i gradova, na njima možemo naići na neke čudnovate nazive, neobične prikaze mora i planina, a i granice ponegdje mogu biti izmijenjene ili u potpunosti izbrisane. No, umjetničke karte otkrit će nam osebujne svjetove viđene očima umjetnika, prenijet će nam njihovu ideju ili poruku, pomoći nam da otkrijemo odnos umjetnika prema svijetu koji nas okružuje.

Nakon što se upoznamo s čudnovatim zemljovidima i globusima umjetnika, izradit ćemo vlastite slike svijeta. Za vas smo pripremili i zabavan kviz u kojemu ćete imati priliku pokazati svoje znanje o zemljopisu i umijeće izrade zemljopisnih karata. Najbolje „kartografe“/poznavatelje kartografije i kreativce očekuje nagrada!

dob djece: 6 do 11 godina

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do subote 17. 5. 2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.