Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: „Lighting out for the Territories“

Muzej Grada Šibenika, 15. svibnja 2014. – 1. lipnja 2014.

Izložba „Lightning out for the Territories“ premijerno će se hrvatskoj javnosti predstaviti u Muzeju Grada Šibenika u povodu Međunarodnog dana muzeja. Izložba će biti otvorena 15. svibnja u 20 sati performansom „Patriot“ Slavena Tolja, uz glazbenu pratnju Igora Pavlice. Na izložbi, koja je bila predstavljena u prestižnom bečkom Kunsthalle Project Spaceu i budimpeštanskoj Trafó Galeriji – Centru za suvremenu umjetnost, izlagat će Rene Bachrach Krištofić, Igor Grubić, Igor Kuduz, Renata Poljak, Jasenko Rasol i Vlasta Žanić. Izložba je otvorena do 15. lipnja 2014. godine, a ostvarena je u partnerstvu s Muzejom Grada Šibenika i Gradom Zagrebom.

Kustosica izložbe Leila Topić moderirat će okrugli stol o temi „Umjetnici – pronevjeritelji identiteta“ 16. svibnja u 11 sati, na kojem će sudjelovati Igor Grubić, Igor Pavlica, Slaven Tolj i Vlasta Žanić.

„Naslov izložbe nadahnut je slavnom posljednjom rečenicom romana Huckleberry Finn Marka Twaina, a predstavlja radove umjetnika koji tematiziraju politiku malih gesta u suvremenoj umjetničkoj praksi. Radovi odabrani za izložbu „Lighting out for the Territories“ progovaraju o malim gestama u procesima sudjelovanja, na granicama fizičkog, odnosno psihičkog teritorija, s namjerom dokidanja i prekoračivanja granica. Usto, ti umjetnički radovi govore o ideji kako granica, fizička, geografska ili psihička, nije linija razdvajanja, nego upravo suprotno – prostor artikulacije novih mogućnosti pozicioniranja umjetničkih identiteta. Upravo stoga gesta njemačkog kancelara Brandta, koji je kleknuo pred spomenikom Židovima stradalima u varšavskom getu, u jeku Hladnog rata 1971, a koju navodi Mika Hannula u knjizi Politika malih gesta, potaknula me na razmišljanje o projektu „Lightning out for the Teritorries“. Projektom sam željela predstaviti radove koji progovaraju o sadašnjem času, kroz takozvane male geste koje valja shvatiti kao metaforu za jednostavne i minimalne modele izričaja koji izbjegavaju politikantstvo ili spektakularnost trenutka. Pozicijama nekoliko autora željela sam omogućiti razvoj pripovijesti o autorefleksiji, izlasku iz nametnutih granica identiteta, miroljubivom konfliktu i onome što Hannula naziva „razumnim neslaganjem“.

( Iz teksta kataloga kustosice izložbe Leile Topić)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.