Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAZZ NA VRHU SA SAŠOM NESTOROVIĆEM

Zagreb Jazz Portrait u subotu, 14. lipnja s početkom u 21 sat.

PROGRAM – JAZZ na VRHU

14. 6. Zbirka Richter – Jazz na Vrhu / Zagreb Jazz Portrait

18.00 – 20.00 Radionica za djecu na temu arhitekture i boćanje

20.00 – 20.40 Otvorenje izložbe „Iz arhiva arhitekta: tri projekta muzeja“; kustosica: Vesna Meštrić

21.00 – 22.30 koncert: Zagreb Jazz Portrait

Ovogodišnji glazbeni gost ciklusa koncerata „Jazz na Vrhu“ u parku skulptura Zbirke Richter bit će poznati hrvatski saksofonist, skladatelj, aranžer i pedagog Saša Nestorović. Posjetiteljima će se predstaviti sastavima The Cool Jazz Duo koji će nastupiti u subotu, 31. svibnja i Zagreb Jazz Portraitom koji će nastupiti u subotu, 14. lipnja s početkom u 21 sat.

Ciklusom koncerata „Jazz na Vrhu" i ove će godine prostor Zbirke Richter otvoriti svoja vrata druženju uz glazbu te na taj način približiti umjetničku zbirku široj javnosti. Slijedom razgovora sa suvremenicima Vjenceslava Richtera došlo se do spoznaje da se u njihovoj kući i vrtu često sastajalo uz glazbu. Danas je njihova kuća na kulturnoj karti grada Zagreba poznata kao Zbirka Richter, a njezina povijest započela je 1980. godine, kada su Vjenceslav Richter i Nada Kareš Richter poklonili gradu Zagrebu svoju obiteljsku kuću i zbirku umjetničkih radova. Njihova namjera bila je darovati gradu Zagrebu kulturni sadržaj koji će s vremenom postati mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, a prije svega obogatiti svakodnevicu u ovom dijelu grada.

Projektom „Jazz na Vrhu" želi se obnoviti glazbena druženja, koja će pratiti manje tematske izložbe okupljene pod nazivom „Iz arhiva arhitekta". Tako će 14. lipnja iz vrijedne arhivske ostavštine biti prikazana izložba „Iz arhiva arhitekta: tri projekta muzeja“, koje je Richter projektirao šezdesetih godina prošlog stoljeća: Muzej revolucije naroda Jugoslavije u Novom Beogradu iz 1961. godine, Muzej za prostorne eksponate iz 1963. i Muzej evolucije u Krapini iz 1966. Izložbeno-glazbeni program će se dodatno obogatiti kroz suradnju s Društvom arhitekata Zagreb koji će 31. svibnja, održati okrugli stol u kojem će suvremenici i suradnici Vjenceslava Richtera govoriti o njegovom arhitektonskom i umjetničkom stvaralaštvu. Jedan od glavnih ciljeva „Razgovora na Vrhu“ jest stvaranje video arhiva koji će biti vrijedan izvor u budućim istraživanjima Richterova arhitektonskog i umjetničkog stvaralaštva.

Ovogodišnji glazbeni gost „Jazza na Vrhu" Saša Nestorović diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Stalni je član Jazz orkestra Hrvatskog radija. Bio je član međunarodnog EBU Big Band Orchestra s Borisom Kozlovim na koncertima u Montrealu i Quebecu. Kao skladatelj i aranžer aktivan je u sastavu Zagreb Jazz Portret. Ostvario je brojne nastupe i snimke kao džez saksofonist, a u Zagrebačkom kvartetu saksofona kao izvođač ozbiljne glazbe. Tijekom 2004. godine držao je seminare u ciklusu koji je uključivao svjetski poznate saksofoniste poput Eugenea Rousseaua i Phila Woodsa.

The Cool Jazz Duo čine već spomenuti Saša Nestorović i Veljko Glodić na klavijaturama. Prvi nastup imali su 1991. godine na Međunarodnom džez festivalu u Zagrebu. Uslijedili su brojni nastupi na raznim festivalima i koncertima te u radijskim i televizijskim emisijama u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj (The Szeged Jazz Festival).

Zagreb Jazz Portrait jedan je od najpostojanijih džez sastava u Hrvatskoj s dugim stažem istinskog beskompromisnog rada i glazbenog izričaja. Osnovan je 1991. godine u Zagrebu. Na prvoj probi sudjelovali su bubnjar Jurica Ugrinović (tragično preminuo 1998.), saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Kvartetu se 1998. godine pridružuje Borna Šercar. Od tada je postava sastava neizmijenjena i vjerna istom zvuku i koncepciji hrvatske autorske džez glazbe. Tijekom dvadeset godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait ostvario je osam nosača zvuka, brojne koncertne i klupske nastupe, kao i više TV snimki i radio emisija uživo.

Bogati program će se održavati u parku skulptura Zbirke Richter te u izložbenom prostoru prizemnog dijela kuće. Time se omogućuje neformalno slušanje, opušteno druženje i čitanje prostora i umjetnina Zbirke Richter u novom kontekstu.

* Sva događanja u sklopu projekta „Jazz na Vrhu“ su besplatna za posjetitelje.

Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.