Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SHARE - Too Much History, MORE Future

projekcija i razgovor, petak, 20. lipnja u 19.30 sati, Dvorana Gorgona

Odjel za kulturu Austrijske savezne vlade i Muzej suvremene umjetnosti predstavljaju program SHARE - Too Much History, More Future (Previše povijesti, više budućnosti) uz razgovor s kustosima i umjetnicima.

Projekt SHARE predstavlja izbor video radova suvremenih umjetnika koji se bave različitim aspektima i posljedicama rata te je posvećen obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Pozdravni govor - Karin Zimmer

Program

Adela Jušić: When I die, you can do, what you want

Gordana Andjelić-Galić: Original sin

Mladen Miljanović: Do you intend to lie to me ?

Hermann Peseckas & Tommy Schneider: Comment.

Projekt se održava u sklopu programa Kino umjetnika.

SARAJEVO COEUR DE L´EUROPA

This project is funded by the European Union

Annemarie Türk i Karin Zimmer

Jedna od 148 dopisnica primljenih u kontekstu projekta mail arta* organizacije KulturKontakt Austria read: SHARE. To i ništa drugo bila je poruka koju je poslala Šejla Kamerić iz Sarajeva. Podijeli: želju, zahtjev, nužnost? SHARE – ideja uzajamnog davanja, angažiranja u razmjeni, obostranog sudjelovanja u životu i radu drugoga – to je bilo polazište tog umjetničkog projekta i njegovo vodeće načelo. Potpun naslov glasi SHARE – previše povijesti, VIŠE budućnosti. Ometa li višak povijesti, prošlost s kojom se ne znamo nositi, naš pogled na sadašnjost i budućnost? S druge strane, kaže se da nikakva budućnost nije moguća bez sjećanja.

Pozvali smo dvanaestoro umjetnika da prilože videoradove koji istražuju sjećanje, ali i današnje uvjete, videoradove koji govore o prošlim stvarima postavljajući pitanje što će položiti test vremena. Ti videoradovi kazuju i o sadašnjosti koja, budući da je rezultat povijesnih procesa, suočava ljude s promjenama i prisiljava ih da prihvaćaju uvijek nove izazove.

SHARE vidimo i kao mogućnosti i poticaj da se dozna više o raznolikoj i dinamičnoj umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Tijekom prošlog stoljeća umjetnici te zemlje morali su se nositi s mnogim promjenama u društvu, politici i gospodarstvu. Proces prihvaćanja sjećanja tema je koja se stalno vraća u mnogim ovdje predstavljenim radovima; druga tema je koliko je danas i ovdje teško etablirati se i ekonomski opstati kao profesionalac na polju kulture.

Uz videoradove umjetnika iz Bosne i Hercegovine SHARE uključuje i radove austrijskih umjetnika i drugih umjetnika koji žive i rade u Austriji – nadamo se da će taj susret značiti početak intenzivne razmjene i pojačanu suradnju.

Pri odabiranju umjetnika vodila su nas iskustva i susreti s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine. Mnogi od tih kontakata izrasli su iz programa Artists in Residence organizacijeKulturKontakt Austria. No u nekim slučajevima put nas je vodio od pojedinačnog djela do umjetnika koji ga je stvorio. Nadamo se da ćete, kad se vratite kući nakon što ste vidjeli ovaj izbor zanimljivih videoradova, sa sobom ponijeti nova pitanja za razmišljanje i novu perspektivu na komemorativnu 2014. godinu.

* 20 godina: KKA Artists in Residence. Pokretanje karijera, gradnja suradnje


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.