Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

LJETO 2014: Sezona svježih krastavaca

Kreativne radionice za djecu i mlade, od 21. 6. do 30. 9. 2014.

Program za djecu i mlade ovoga ljeta odvija se pod naslovom „Sezona svježih krastavaca“. Ako vas to podsjeća na izraz sezona kiselih krastavaca, koji obično koriste novinari ljeti, kada u nedostatku zanimljivih događaja često izvlače manje važne „rezervne, ukiseljene vijesti“, na pravom ste putu, ali pripazite na smjer!

Premda nekoliko teglica sa „zimnicom“ imamo i u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti, pokazat ćemo vam da je ljeto prava pravcata sezona svježih krastavaca, za što će se, kao i do sada, pobrinuti vaš tim Eduakcije.

Svake subote, od od 21. lipnja do 30. rujna 2014, od 15 do 17 sati, u ugodno rashlađenim prostorima stalnog postava Zbirki u pokretu, putovat ćemo kroz prostor i vrijeme različitim vozilima, stvarno ili virtualno, od tobogana, ekološkog vozila budućnosti, preko zahrđalog Renaulta 4 i starih zagrebačkih tramvaja, pa sve do brodskog putovanja na pravim ležaljkama i zamišljenog putovanja u svemirskoj letjelici. Pritom ćemo upoznati mnoge krajeve i umjetničke krajolike, a ne manje važno, naučit ćemo i neke nezaobilazne pojmove i stvari o modernoj i suvremenoj umjetnosti.

U našoj Sezoni svježih krastavaca središnja figura i naš vodič bit će umjetnik Marcel Duchamp, tata „ready-madea“, enigmatični umjetnik koji je ujedno označio kraj umjetnosti i početak suvremene umjetnosti, pretvorivši svakodnevni predmet u umjetničko djelo.

Možda nećemo moći ovoga ljeta na more, ali zato će nam biti dostupno „narančasto more“ u MSU-u. Neće vam trebati neka posebna oprema za putovanja, ali bit će poželjno da svoju kreativnu prtljagu – radoznalost i maštu – uvijek nosite sa sobom!

Dob: od 6 do 15 godina

Sve radionice su besplatne, a pribor i materijal su osigurani. Zbog ograničenog broja sudionika potrebne su prijave na mail: eduakcija@msu.hrili telefon: 60 52 700

Autorice i voditeljice programa: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela i Kosjenka Laszlo Klemar, suradnica

Evo i termina i naslova naših radionica:

21. 6. Narančasto more (J. R. Soto: Narančasta ekstenzija)

28. 6. Krivulje i putanje (C. Hoeller: Dvostruki tobogan)

5. 7. Vodena putovanja (D. Martinis: New York-New York)

12. 7. Vožnja starinskim tramvajem kroz Zagreb (D. Krivotvorine)

19.7. Zašto jabuka pada sa stabla? (Živadinov-Zupančić)

26. 7. Veliko jaje i jaje na oko (Miroslav Šutej)

2. 8. Treba li suncu pozlata (Ivan Kožarić)

9. 8. Auti, avioni, vlakovi i druga prijevozna sredstva (Kožarićev atelje)

23. 8. Stvari, stvari, stvari (M. Stilinović; V. Martek; B. Bućan)

30. 8. Sve je povezano (Exat 51)

6. 9. Što se sve ulovilo u mreži Novih tendencija

13.9. Nijedan dan bez crte (J. Knifer)

20. 9. Isječak rijeke, pusti krajolici i prazni prostori (Gorgona)

27. 9. Krivudanje i pravocrtno gibanje (J.Knifer)

Mobilni muzej:

Iz Mihine sobe u dječje bolničke sobe

Tijekom ljetnih mjeseci naš mali tim Eduakcije, sa svojim crnim koferom tajanstvenog sadržaja s natpisom Mobilni muzej, posjetit će odjele zagrebačkih dječjih bolnica s kojima nastavljamo suradnju i družimo se u kreativnim radionicama crtanja, modeliranja, čitanja i pisanja priča. Knjiga za djecu i mlade Vladimira Rismonda „Zgode iz Mihine sobe“ bit će naša temeljna lektira, koja će nam omogućiti susret s jednom otkačenom obitelji i njihovom slijepom mačkom, Huseinom. Naravno, uz tu knjigu, koju je maštovito ilustrirala Tena Letica Tkalčević, naučit ćemo mnoge pojmove iz teorije umjetnosti i način kako su oni isprepleteni s našim svakodnevnim životom. Bit će to ujedno i premijerno čitanje knjige koja će se u MSU dućanu pojaviti ujesen.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.