Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložbe u Univerzalnom muzeju Joanneum u Grazu

Ovoga ljeta Joanneum nudi niz zanimljivih izložbi, izdvojili smo nekoliko koje preporučujemo

Štajerska i Veliki rat

Museum in Palais, Sackstrasse 16, Graz

Izložba je otvorena: 28. 6. 2014. – 5. 7. 2015.

U povodu obilježavanja 100. godišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata u Muzeju u palači postavljena je izložba „Štajerska i Veliki rat“, ostvarena u suradnji sa Sveučilištem u Grazu. Izložba prvi put u fokus stavlja regiju, koja nije bila neposredno zahvaćena ratnim zbivanjima, ali je uvelike osjetila posljedice rata.

Izložba se bavi sljedećim pitanjima: kako je Veliki rat utjecao na svakodnevicu u Štajerskoj? Kako se rat odražavao na sliku grada? Što danas podsjeća na rat? Što je ostalo? Tim kustosa pod vodstvom Helmuta Konrada uz pomoć brojnih fotografija, razglednica, pisama s fronta, filmskih materijala itd. pokazuje kakve je dalekosežne promjene u životu običnog čovjeka uzrokovao Prvi svjetski rat. Ti često osobni dokumenti potkrijepljeni su eksponatima iz štajerskih zbirki od koji su neki prvi put izloženi, te objektima iz fundusa Univerzalnog muzeja Joanneum.

Eugene Leroy: Jednostavno slikati

Neue Galerie Graz, Muzejska četvrt Joanneuma, Graz

Izložba je otvorena: 13. 6.-5. 10. 2014.

Eugene Leroy rođen je 1910. u Tourcoingu na sjeveru Francuske, a umro je u 90. godini u Wasquehalu, gdje je živio i radio od 1958. godine. Već bi ga se zbog nekoliko desetljeća dugog umjetničkog stvaranja moglo nazvati autentičnim slikarom stoljeća.

Slojevi boje na platnu debeli su i gusti. U zagasitim bojama pri intenzivnijem se promatranju može prepoznati krajolik, akt ili glava. Slike Eugenea Leroyja nisu apstraktne. One su u potrazi za idealnom svjetlošću, najboljom kompozicijom i za idealnim odrazom stvarnosti koja je duboko ukorijenjena u povijest umjetnosti i istovremeno je most prema mlađim kolegama slikarima koji su postavili smjernice daljnjeg razvoja umjetnosti.

Neue Galerie Graz prvi put sveobuhvatno predstavlja ovog umjetnika u Austriji. Kustosa je Denys Zacharopoulos, izvrsni poznavatelj Leroyjeva stvaralaštva i njegov prijatelj. Izložba nastala je u suradnji s Musee des Beaux-Arts Eugene Leroy u Tourcoingu.

Uz oko 60 slika izloženo je i 40-ak crteža i bakropisa Eugenea Leroyja. Grafika je za

njega bila potpuno samostalna disciplina kojom se nije bavio iz tržišnih razloga, nego kako bi mogao precizno stvarati mimo slikarstva. Ostala djela posuđena za ovu izložbu u najvećoj su mjeri iz vlasništva obitelji Leroy i iz privatnog vlasništva u Austriji.

Karl Neubacher: Medijski umjetnik, 1926.-1978.

Kunsthaus Graz, Space02, Lendkai 1, Graz

Izložba je otvorena: 18. 6. - 12. 10. 2014.

Karl Neubacher rođen je 1926. godine u gornjoaustrijskom Hattenbergu i uz Richarda Krieschea i Gerwina Hoffmanna smatra se pionirom avangarde odnosno konceptualne umjetnosti u Štajerskoj. Činjenica da su se u Grazu u 60-im i 70-im godinama prošloga stoljeća na tom području razvijala umjetnost koja je svojim djelovanjem nadišla regionalne okvire, daje njezinim protagonistima određenu relevantnost i uzdiže ih iznad provincijalnoga.

Umjetnik je doživio međunarodnu recepciju, ali je njegovo stvaralaštvo danas gotovo

zaboravljeno. Riječ je i o prilično skromnom portfelju djela koja, između ostaloga i zbog odbojnog stava samoga umjetnika, nisu našla put do tržišta umjetnina. Opsežna retrospektiva tog zanimljivog i naprednog stvaralaštva stoga, između ostaloga, priziva sjećanje na Graz kao nekadašnji glavni grad avangarde u Austriji. Time se na koncu ispunjava jedna od temeljnih zadaća muzeja: učiniti zaboravljeno vidljivim.

Karl Neubacher ubraja se u prvu generaciju medijskih umjetnika u Štajerskoj, ali je njegovo stvaralaštvo danas poznato samo relativno malom krugu ljudi. Neubacher je po zanimanju bio grafičar i kretao se između umjetničkih i masovnih oblika izražavanja. Imao je atelje za grafički dizajn i radio je za industriju, politiku i crkvu, a za svoj umjetnički rad koristio je uglavnom i prije svega film i fotografiju. Stvaralaštvo Karla Neubachera je igra umjetničkog rada u oglašavanju i „oglašavanje umjetničkog rada“.

Kustos: Günther Holler-Schuster

Katharina Grosse: "Tko, ja? Koga, Ti?"

Kunsthaus Graz, Space01, Lendkai 1, Graz

Izložba je otvorena: 6. 6. 2014.- 12. 10. 2014.

Katharina Grosse stvara situacije u kojima se boja može fizički osjetiti. Budući da dolazi iz slikarstva – i shvaća sebe i kao slikaricu – svoje radove koji zahvaćaju u prostor od 90-ih godina prošloga stoljeća pretvara u snažne obojene prodore u prostor koji se može tjelesno iskusiti. U skladu sa svojim prezimenom (nap. prev. Grosse – velika) stvara velike radove i vizije, korača kroz žanrove i preobražava prostore i/ili ih čini nejasnima. Grosse se već godinama ubraja u međunarodno najvažnije umjetnice svoje generacije. U njezinim radovima granice postoje kako bi ih se našlo, naglasilo i istovremeno prešlo – površine se kategorički shvaćaju kao podloge za slikanje, čime se ne istražuju njihove osobine, nego im se u svjetlu njihove prvobitne namjene čak i oduzimaju. Tako umjetnica pretvara podove u slike, boju u krajolik, prostorije i funkcionalne objekte u strukture, a svjetlost u mjerača prostorne egzistencije. Pritom miješa oblike insceniranja s postupcima između medija, briše granice dimenzija i pretvara proces stvaranja u futuristički laboratorijski eksperiment.

Slikarstvo Katharine Grosse jedinstveno je: širokim zamasima ova umjetnica stavlja velike geste u prostor, svojim ga žarkim bojama i monumentalnim naborima pretvara u kazališnu pozornicu. Što znači i što čini slikarstvo? Koliko smo fleksibilni u svojim opažanjima? Prostor i predmet slike postaju jedno i generiraju jednu jedinu veliku iluziju čiji dio postajemo u trenutku kada zakoračimo u prostor. Prilog Katharine Grosse je znanstveni diskurs o prostoru vođen sredstvima slikarstva, o prostoru

kao nečemu što se može višestruko oblikovati, višestruko umrežiti te o dinamičkom prostoru iskustva između mašte koja stvara, apstrakcije koja analizira i osobe koja sudjeluje.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.