Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam

Bijenale arhitekture u Veneciji

Arsenale, Stage E, 8. kolovoza 2014, od 10 do 15 sati

U sklopu pratećeg programa Venecijanskog bijenala arhitekture “Meetings on Architecture“, 8. kolovoza 2014. od 10 do 14 sati (Arsenale, Stage E) održat će se program “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam”. Program organiziraju Hrvatski paviljon, Ministarstvo kulture RH, Muzej suvremene umjetnosti i Politecnico di Milano.

Program “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam” osmišljen je u formi panela: uz diskusiju te popratnu izložbu o segmentima arhitektonskog i umjetničkog opusa hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera kao istaknutog protagonista Novih tendencija. Usto, bit će prikazan i dokumentarni film o pokretu Novih tendencija u produkciji Hrvatske radiotelevizije iz 2011. godine.

Tako će se naglasiti značenje i odjeci umjetničkih istraživanja Novih tendencija za medij arhitekture, u ondašnjem vremenu i današnjem trenutku. Pogotovo se to čini važnim sagledati danas, u vrijeme pojačanog ali često i površnog korištenja kompjutora u algoritamskom, parametrički vođenom generiranju arhitektonske forme, pri čemu društvena dimenzija prečesto ostaje zaobiđena i kompromitirana. U panel diskusiji sudjeluju istaknuti stručnjaci i istraživači Novih tendencija: Jerko Denegri (Beograd), Margit Rosen (Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe), Ivan Rupnik (Sveučilište Northeastern, Boston), Francesco Poli (Università degli Studi di Torino), Ivo Čović (Politecnico di Milano), Karin Šerman (Arhitektonski fakultet, Zagreb) i Igor Ekštajn (Harvard University Graduate School of Design, Cambridge).

U izložbenom dijelu programa “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam” bit će prikazane dvije ključne pozicije u arhitektonskom i umjetničkom stvaralaštvu Vjenceslava Richtera iz vremena Novih tendencija koje su rezultat njegova eksperimentiranja u području arhitekture, urbanizma i vizualnih umjetnosti. U vrijeme Novih tendencija nastaje arhitektonsko-urbanistički Sinturbanizam u kojem Richter polazi od ideje spajanja životnih funkcija velikog broja ljudi (stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, slobodno vrijeme i sl.) u jedinstveni objekt sastavljen od mnoštva jedinica kvadratnog oblika objedinjenih u formi zigurata. U isto vrijeme Richter započinje istraživanja u području vizualnih umjetnosti, te krajem šezdesetih godina nastaje ciklus Sistemskih grafika. Kao osnovnu gradbenu jedinicu Sistemskih grafika ponovno koristi kvadrat koji umnaža i mijenja stvarajući tako beskonačan sustav likovnih rješenja. Ciklus Sistemskih grafika Richter je pokazao na izložbi Tendencije 5. Kustosica izložbe je Vesna Meštrić.

“Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam” u cjelini će ujedno pokušati istaknuti specifičnu karakteristiku i nama posebno zanimljivu vrijednost hrvatske arhitektonske scene u proteklome stoljeću, a to je plodna suradnja umjetnika i arhitekata u zajedničkim nastupima i ostvarenjima te kompatibilnost njihova naziranja i djelovanja, što također želimo pokazati kao jednu od vrijednosti lokalne arhitektonske i umjetničke kulture.

Autori programa: Karin Šerman (Arhitektonski fakultet, Zagreb), Igor Ekštajn (Harvard University Graduate School of Design), Vesna Meštrić (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), Ivo Čović (Politecnico di Milano).

Program pogledajte ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.