Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: ŠTO SE SVE UPLELO U MREŽU NOVIH TENDENCIJA?

ZUP i Školica, subota, 6.9. 2014., od 15 do 17 sati

Riječ istraživanje najčešće povezujemo sa znanošću. Možemo li i u umjetnosti govoriti o istraživanju? Može li umjetnik biti istraživač poput znanstvenika? Mogu li surađivati na zajedničkom zadatku?

Šetnjom kroz stalni postav i razgovorom o djelima saznat ćemo kako su prije pedesetak godina umjetnici težili upravo tome - istraživanju umjetnosti i njezinom povezivanju sa znanosti. Eksperimentirajući, stvorili su nove mogućnosti izraza, a taj je umjetnički pokret nazvan Nove tendencije (1961-1973). Svoje radove često su izvodili u “laboratorijima” uz pomoć znanstvenika. Sve to rezultiralo je novim slikovnim jezikom u kojem slika postaje objekt, a kompjutorski uradak umjetnički rad. Umjetnici su se također pitali kako pomoću svjetla napraviti umjetničko djelo, a pritom proizvesti bezbroj različitih situacija. Odgovore na ta pitanja pružaju njihovi radovi - krečući se pred našim očima oni mijenjaju strukturu, oblik, površinu, boju - a stručnjaci takva djela nazivaju kinetičkom umjetnošću.

Što se sve uplelo u “mrežu” Novih tendencija i možemo li i mi kreirati slične radove u našem malom laboratoriju Školice? Odgovor još ne znamo, ali mi smo istraživači, zar ne?

Dob djece: 6 do 11 godina

Voditeljica: Iva Ćurić, profesorica likovne kulture

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 5.9.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.