Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ACADEMIA MNEMOSOPHICA: Baština za društveni razvoj

sljedeće predavanje prof. dr. sc. Šole je 8. 12. 2014.

U povodu obilježavanja 60. obljetnice postojanja, MSU u suradnji s prof. dr. sc. Tomislavom Šola održava ciklus besplatnih predavanja otvorenih za javnost o temi odnosa prema baštini i njezinoj funkcionalnoj upotrebi.

Ciklus se sastoji od 6 dvosatnih predavanja (dva puta po 45 min, power-point, uz stanku za osvježenje).
Predavanja su ponedjeljkom u 17. 00 sati:

06. 10.: Javna memorija za društveni razvoj
20. 10.: Baština za razvoj (II) /
03. 11.: Znanost o baštini - za bolju praksu
17. 11.: Marketing baštine
08. 12.: Umijeće komuniciranja baštine
15. 12.: Baština u održivom turizmu

Baštini se nude mnogi izazovi - od znanosti do društvenog projekta, od industrije baštine do turizma, ugostiteljstva i zabave. Taj je izbor opterećen s mnogo zabuna i nerazumijevanja. Baština je predmet manipulacije da bi poslužila raznim interesima i bit će sve više izložena opasnostima tržišta i profita. Strateški važna za razvoj i opstanak identiteta, baština prestaje biti samo znanstvena i stručna tema.
Za poznavanje baštine, razvijanje potrebnog ukusa i osjećaja mjere potrebno je znanje, prikladna iskustva ili bar uvjerljiv transfer takvih međunarodnih iskustava. Ovo je pokušaj da se taj prijenos dogodi i izvan strukovnih ograničenja, kao otvoren i u javnom prostoru. „Academia Mnemosophica“ ime je s utemeljenjem: „akademija“ je neobavezna, opuštena forma stjecanja znanja, a mnemozofija je, iako naizgled samo provokativna kovanica (1987) - izravan pogled u budućnost baštine. Iza toga je strukovna praksa, devet knjiga, te stotine predavanja i članaka, uglavnom u inozemstvu.
MSU je pak logično mjesto za, zapravo, konceptualistički javni projekt - ovaj puta s područja znanosti i društvene memorijske prakse. Svaki muzej suvremene umjetnosti je mjesto gdje se uobličuje stvarnost. Teorija i umijeće sabiranja, skrbi i posredovanja javnog pamćenja područje su inovacija i opravdanih očekivanja. Mogu, naime, pridonijeti prosperitetu zajednice, pomažu razumjeti kako formiramo svijest o sebi i svojoj okolini, kako se uobličuje javni diskurs, te čemu služi prošlost.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.