Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Svečano otvorena prva retrospektiva Julija Knifera

Tisuću posjetitelja na otvorenju izložbe!

Prva, dugo očekivana retrospektiva jednoga od najznačajnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća Julija Knifera "Bez kompromisa", otvorena je u subotu, 20. rujna 2014. Oko tisuću posjetitelja svjedočilo je rijetkom i značajnom događaju, spuštanju umjetnikova velikoga platna "Arbeitsprocess" nastaloga u Tuebingenu 1975. godine, na sjevernoj strane MSU-a i u ulici koja nosi ime Julija Knifera.

Retrospektiva u MSU obuhvaća ključna djela iz našeg fundusa, ali i mnoga posuđena iz privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti poput Centra Georges Pompidou u Parizu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti MAMCO u Ženevi itd. Neka od tih djela nikada prije nisu bila izložena u Hrvatskoj. Osim ranih radova koji su prethodili meandrima, izloženi su brojni crteži-skice za slike i murale, dokumentarne fotografije među kojima su i publici manje poznati performansi, kao i njegovi autentični (dnevnički) zapisi koji su samo verbalni nastavak iste misli o ljudskoj egzistenciji utjelovljenoj znakom meandra.

Izložba je praćena opsežnim dvojezičnim katalogom (348 str.) s tekstovima uglednih hrvatskih i inozemnih povjesničara umjetnosti. Autorica uvodnog teksta, urednica je kataloga Radmila Iva Janković, Zvonko Maković autor je opsežnog predgovora o stvaralaštvu Julija Knifera. Autori ranije objavljenih tekstova o djelu Julija Knifera su: Igor Zidić, Ljerka Mifka, Ješa Denegri, Zvonko Maković, Krešimir Purgar (intervju s Julijem Kniferom), Jean-Claude Marcadé, Arnauld Pierre, Hubert Besacier i Leila Topić (intervju s Anom Knifer).

Dizajn kataloga i vizualni identitet izložbe potpisuje Igor Kuduz.

Izložbu pratiti bogat edukativni program u sklopu kojega će se održati kolokvij (Razgovori u kut), te predavanja domaćih i stranih stručnjaka, poznavatelja Kniferova stvaralaštva.

Oblikovanje zvuka na otvorenju izložbe: Višeslav Laboš

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković

Suradnica: Ana Knifer

Stručni savjetnik: prof. dr. Zvonko Maković

Likovni postav: Radmila Iva Janković i Ana Knifer

Arhitektonski postav: Filip Kožarić

Izbor i postav arhive: Žarko Vijatović


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.