Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAZZ ORKESTAR HRT-a

Jazz orkestar HRT-a i Muzej suvremene umjetnosti ove sezone udružuju se u koncertnom ciklusu koji u Dvoranu Gorgona, osim našeg, po specifičnom zvuku u svijetu hvaljenog Jazz orkestra, dovodi istinske zvijezde svjetske jazz scene.

JAZZ ORKESTAR HRT-a

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Jazz orkestar HRT-a i Muzej suvremene umjetnosti ove sezone udružuju se u koncertnom ciklusu koji u Dvoranu Gorgona, osim našeg, po specifičnom zvuku u svijetu hvaljenog Jazz orkestra, dovodi istinske zvijezde svjetske jazz scene. Na šest koncerata koji se mahom održavaju prve srijede u mjesecu, kada je ulaz za posjetitelje Muzeja suvremene umjetnosti slobodan, gostovat će čak tri dobitnika Grammya: saksofonist Ernie Watts, kontrabasist Christian McBride i trombonist Bart van Lier. Pridružuje im se i nagrađivani slovenski multiinstrumentalist Milko Lazar, a dva koncerata bit će posvećena domaćem jazz stvaralaštvu: skladbama članova Jazz orkestra HRT-a te najuspjelijim skladbama pristiglim putem natječaja.

Srijeda, 1. listopada 2014. u 20 sati

Ernie Watts (SAD): Saxophone Legacy

Dobitnik dviju nagrada Grammy, američki jazz i r'n'b glazbenik, tenor i sopran saksofonist, flautist i skladatelj Ernie Watts, svestrani je glazbenik koji je, među ostalim, svirao s Cannonballom Adderleyem, Kurtom Ellingom, Patom Methenyjem, Billyjem Cobhamom, Arethom Franklin i Frankom Zappom te sastavima kao što su The Rolling Stones i Steely Dan, ali i mnogima koji su snimali za kultnu diskografsku kuću Motown. Klasično obrazovan, Watts je godinama djelovao kao studijski glazbenik i solist. Ubrzo je postao stalni član kultnog sastava Charlie Haden Quartet West koji je bio proglašavan najboljim svjetskim jazz bandom. Surađuje s mnogim vodećim jazzistima s kojima je snimio Grammyjem nagrađene albume. Tijekom više od polustoljetne karijere svojim je osebujnim zvukom ostavio važan trag sudjelujući u snimanjima više od petsto albuma; ove je godine ovjenčan i prestižnom nagradom Frankfurt Music Prize. Na zagrebačkom koncertu se, uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, predstavlja kao skladatelj, ali i izvođač standarda, te glazbenik koji odaje počast svojim preminulim prijateljima, uglednim jazzistima: Charlieu Hadenu, Michaelu Breckeru i Bobu Bergu.

Utorak, 28. listopada 2014. u 20 sati

Christian McBride, basist i skladatelj (SAD)

Izvanredni kontrabasist, skladatelj, aranžer i pedagog, Christian McBride još je jedan svestrani glazbenik koji se ubraja među najvažnije i najprisutnije osobnosti svjetske jazz scene u posljednjih dvadesetak godina. Rođen u Philadelphiji, godine 1989. preselio se u New York kako bi se školovao na Juilliard School te surađivao s glazbenicima kao što su Freddie Hubbard, Sonny Rollins, Ray Brown, Milt Jackson, McCoy Tyner, Roy Haynes, Chick Corea, Herbie Hancock i Pat Metheny. Nije mu stran ni r'n'b svijet, pa osim suradnji, bilježi i aranžmane za Isaaca Hayesa, Chaku Khan, Natalie Cole, te samog Jamesa Browna, a o njegovoj svestranosti govore primjerice i suradnje sa Stingom, Queen Latifah i bandom The Roots. Uz ostalo, od 2000. vodi vlastiti, iznimno hvaljeni, Christian McBride Band. Kao skladatelj i aranžer, na području glazbe za big band okušao se još 1995. kada je na narudžbu Lincoln Centra napisao Bluesin' in Alphabet City koji su prvi put izveli Wynton Marsalis i The Jazz At Lincoln Center Orchestra. Njegov prvi album posvećen big band glazbi, The Good Feeling, nagrađen je Grammyem 2011.

Srijeda, 3. prosinca 2014. u 20 sati

Koncert članova Jazz orkestra HRT-a

U posljednjih šest godina, na natječajima za nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, pokazalo se da među članovima samog orkestra postoje zapaženi skladateljski potencijali. Program već tradicionalnog koncerta članova Jazz orkestra HRT-a u cijelosti će biti sastavljen od najuspjelijih skladbi koje krasi autentičnost i kreativnost.

Srijeda, 22. travnja 2015. u 20 sati

Bart van Lier, trombon, dirigent (Nizozemska)

Bart van Lier najpoznatiji je kao prvi trombonist glasovitog pop i jazz orkestra Metropole iz Hilversuma s kojim je čak šesnaest puta bio nominiran za Grammy, uz dva osvojena. Član orkestra postao je 1992., a do tada je djelovao kao slobodni umjetnik, svirajući i snimajući za radio, televiziju i diskografske tvrtke, te surađujući sa sastavima kao što su Varadansorkest, TV Orkestar Tonya Noltea te Slide Hampton 4 Trombone. Osim u Orkestru Metropole, i danas je aktivan u nizu ansambala, a bavi se i pedagoškim radom. U Zagreb donosi vlastiti program oblikovan orkestralnim zvukom prema specifičnim europskim standardima.

Srijeda, 6. svibnja 2015. u 20 sati

Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a

Zahvaljujući natječaju na koji pristižu nova djela za Jazz orkestar HRT-a, naš ansambl privlači skladatelje iz cijele regije, svih generacija, koji se ujedinjuju u stvaranju novog zvuka.Večer novih skladbi pisanih baš za Jazz orkestar HRT-a, večer je praizvedbi i komunikacije s glazbenom sadašnjošću.

Srijeda, 3. lipnja 2015. u 20 sati

Milko Lazar, multiinstrumentalist, autor, dirigent (Slovenija)

Nagrađivani skladatelj i multiinstrumentalist Milko Lazar, školovan kao jazz i klasični glazbenik u Grazu (saksofon i klavir), te u Den Haagu (čembalo), petnaest je godina djelovao u Big Bandu RTV Slovenije kao prvi alt saksofonist, solist, te dirigent i skladatelj. Surađivao je i s brojnim sastavima u Sloveniji te priznatim svjetskim jazzerima kao što su Maria Schneider, Herb Pomeroy ili Mathias Ruegg, te nastupao na uglednim festivalima širom Europe. I djela mu se izvode po cijeloj Europi, ali i u Kini, Rusiji te SAD-u. Uz skladanje za različite komorne sastave i simfonijske orkestre piše i glazbu za film, te plesne i multimedijske projekte. U Zagreb donosi presjek najuspjelijih djela koja su mu donijela brojna priznanja i pohvale.

Prodaja ulaznica putem sustava ulaznice.hr i na dan koncerta na blagajni MSU po cijeni od 30 kn. Za koncerte u MSU moguće je kupiti pretplatu putem sustava ulaznice.hr (6 koncerata) po cijeni od 100 kn.

Urednik programa MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSUUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.