Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MIMO

2. MIMO sezonu otvorit će SVEMIR I THE CHWEGER koncertom u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona, u nedjelju 5.10.2014. u 20 sati.

MIMO ekipa nakon godinu dana opet kreće u akciju kako bi predstavila novu seriju kvalitetne, autentične i originalne glazbe marljivo stvarane MIMO etera, sa zadaćom upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene.

Druga sezona MIMO-a drži se i dalje istog koncepta i na svakom koncertu će predstaviti dva izvođača, jednog samostalnog (u nekim slučajevima duo ili trio) i jedan glazbeni sastav. Kako bi publici što bolje predstavili izvođače, voditeljica Jelena Balent će tijekom koncertne stanke ugostiti glazbene kritičare, renomirane glazbenike, stručne osobe iz svijeta medija ili pak „glazbene industrije“ koji će komentirati glazbu koju slušamo, kao i same izvođače i scenu općenito.

05.10. u 20h SVEMIR I THE CHWEGER će otvoriti 2. MIMO sezonu, koncertom u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija te videolivestreaming na nekoliko web stranica i glazbenih portala.

Opći cilj projekta je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj te doprinijeti izgradnji hrvatske glazbene scene koja uspješno prati europske trendove.

Specifični ciljevi:

- promovirati domaću kvalitetnu originalnu autorsku glazbu, koja nije dovoljno dostupna široj javnosti u RH

- poticati i podržati glazbeno stvaralaštvo domaćih autora

- doprinijeti jačanju veza između vodećih medija i manje poznatih domaćih kvalitetnih glazbenika u svrhu upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću glazbene scene u RH

- doprinijeti afirmaciji domaćih glazbenika na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Projekt provodi udruga Vibra u partnerstvu s HRT-om i MSU-om te Grafičkom školom Zagreb. Projektom se teži doprinijeti pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni, podizanju vidljivosti i morala glazbenih autora kao i obogaćivanju dokumentirane građe za javne medije.

Svemir je zagrebački bend okupljen oko kantautorice Zvonke Obajdin, koja djeluje na sceni još od 2009. Iako je i kao samostalni izvođač bila zapažena, pravo lice svojih pjesama Zvonka ipak pokazuje tek kroz bend, koji postoji od 2011-te godine. Prva postava benda, u kojoj je drugi stalni član uz Zvonku bio samo gitarista Robert Kanizsai, snimila je, uz pomoć nekoliko gostujućih glazbenika, te u vlastitoj nakladi objavila, svoj debut nazvan jednostavno „Svemir“. Album je bio vrlo hvaljen od kritike te se pojavio na nekoliko regionalnih lista najboljih nezavisnih izdanja u 2012-toj.

Nakon izlaska albuma bend mijenja članove i postaje klasična rock četvorka – dvije gitare, bubanj i bas, i u toj postavi nastupa i brusi nove pjesme, koje su tokom proljeća i ljeta zabilježene na njihovom drugom studijskom albumu imena „Tako jako“. Album izlazi u rujnu 2014-te

http://svemir.bandcamp.com/

Pulska grupa The Chweger osnovana je 1997. godine u Puli. Iako korijeni muziciranja benda sežu u vrijeme studiranja njegovih članova početkom 90-ih godina, on prvi put javno nastupa sredinom 1999. na gitarijadi u Puli. Na prvim koncertima predstavlja se isključivo instrumentalnim skladbama, a posebnu pažnju privukao je nastupima na legendarnom Art & Music festivalu 1999., 2001. i 2008.

U kolovozu 2005. grupi je pripala čast da u rodnoj Puli nastupi prije kultne američke grupe Calexico. Iste godine The Chweger su se okušali u kazališnim vodama suradnjom s uglednom slovenskom plesnom skupinom En Knap iz Ljubljane, u predstavi ˝Galerija mrtvih žena - Hommage a Hamletmachine", za koju su potpisali tri skladbe, koje su kasnije uvrštene u njihov prvijenac.

Između ostalog, The Chweger su nastupali na pulskom festivalu ekspresivne kulture Media Mediterranea, u Ljubljani i Puli na premijerama "Galerije mrtvih žena", na Rokaj festivalu, na dodjeli nagrade Zlatna Koogla, Krass Festival u Hamburgu (Kampnagel)…

Bend je, prije svega, projekt nastao iz prijateljstva, što objašnjava njihovo dugo djelovanje bez objavljenog studijskog materijala.

Prvijenac "The Chweger" sadrži pjesme iz desetogodišnjeg razdoblja snimljene tijekom 2005. i 2006. godine.

Objavljen je 2007. te je na dodjeli nagrade Zlatna Koogla 2008. bio nominiran u kategorijama albuma godine, grupe godine, novog izvođača godine te za producenta godine (Edi Cukerić).

Nakon vrlo hvaljenog prvijenca, 2012. stiže novi album grupe The Chweger pod nazivom "Mir" na kojem se, između ostalih gostiju pojavljuje i legendarni zviždač iz Leoneovih špageti-vesterna Alessandro Alessandroni.

Album je sniman od jeseni 2010. do proljeća 2011. te miksan u ljubljanskom studiju Metro. Produkciju i za ovaj album potpisuje renomirani i višestruko nagrađivani glazbeni producent Edi Cukerić (Goribor, Hladno pivo, Gustafi, The Bambi Molesters, Darko Rundek, Nola, Dogma...) Album je u Londonu masterizirao Streaky Gee iz Streaky Masteringa (Moby, Death in Vegas, Groove Armada, Depeche Mode, Kasabian, Fatboy Slim, Snow Patrol).

Album ''Mir'' je dobio izvrsne recenzije kritičara i pohvale publike, te se našao na svim relevantnim toplistama najboljih albuma 2012. godine u Hrvatskoj.

http://chweger.com/

https://www.youtube.com/user/thechweger

Urednik programa MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.