Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tematska šetnja uz izložbu Julija Knifera s Igorom Zidićem

srijeda, 1. 10. 2014. u 17 sati

Prostor za povremene izložbe

Ciklus predavanja uz izložbu Julija Knifera „Bez kompromisa“ započinjemo tematskom šetnjom kroz izložbu s uglednim povjesničarem umjetnosti Igorom Zidićem, autorom prvog opsežnog eseja o stvaralaštvu Julija Knifera, objavljenog u časopisu Razlog 1961. godine.

Početkom šezdesetih na Cvjetnom trgu upoznao ih je likovni kritičar Radoslav Putar. “Tada još ne znam”, piše Igor Zidić, “da ćemo se sljedećih tri, tri i pol godine, od početka 1960. do sredine 1964. susretati često, družiti i raspravljati, razmjenjivati knjige i obavijesti, šetati u sitne ure od Trga do Zatišja i od Zatišja do Vrapča, razgovarati o Osijeku, Splitu, Zagrebu, nogometu, provinciji (koja ga je osobito tištala), o Sartreu, Parizu, o Schulzu, Beckettu….“

Zidić o Kniferu piše u vrijeme kad taj slikar teži oslobađanju slike od svega suvišnoga i kada dolazi do “vizualne činjenice” čiji naziv- Meandar, umjesto dotadašnjih učestalih naziva “kompozicija” – prihvaća upravo na sugestiju mladog studenta povijesti umjetnosti, Igora Zidića. Pojedine rečenice u poetskom tekstu koji Zidić tada piše u duhu su filozofije egzistencijalizma. U njima iščitava Kniferov meander kao “svjedodžbu za uspravljanje“ ili „pokušaj čovjeka da iz ništavila uspostavi vlastiti omjer“, a ta su rečenice i danas podjednako aktualne za ovog umjetnika „bez kompromisa“. U recentnoj studiji, dijelom objavljenoj u katalogu uz izložbu Julija Knifera koju je priredio u galeriji Adris u Rovinju prošle godine, Zidić se hvata u koštac s Kniferovim Zapisima, analitički pristupajući pojmovima tranzitivnih značenja. Svoja sjećanja na druženja s Julijem Kniferom kao i razmišljanja o kompleksnostima Kniferova zaštitnog znaka (kojemu sam umjetnik odriče status znaka), Igor Zidić će podijeliti i s publikom u srijedu u 17 sati. Podsjećamo, ulaz na izložbu prve srijede u mjesecu, kao i tematska šetnja, besplatni su za sve posjetitelje .

Okupljanje na 1.katu prostora za povremene izložbe u 17 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.