Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

„Otvaranje arhivskih kutija“, predavanje Jerice Ziherl

utorak, 7. listopada 2014. u 17 sati

Prvo u nizu predavanja u sklopu programa „Otvaranje arhivskih kutija“, osmišljenog u sklopu stalne izložbe „Iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja“, održat će Jerica Ziherl, 7. listopada u 17 sati.

„Da bi karakter neke osobe pokazao svoje zaista iznimne osobine, potrebno je imati sreću da se njezino djelovanje promatra godine i godine. Ako je to djelovanje lišeno svake sebičnosti, ako joj je ideja vodilja neprispodobivo plemenita, ako je posve pouzdano da nigdje nije tražila za sebe nikakve nagrade, a i ako je još k tome ostavila vidljive tragove za sobom, onda je nedvojbeno riječ o nezaboravnu karakteru…“ citira Jerica Ziherl ulomak iz Jean Gionova Čovjeka koji je sadio drveće, knjigu koju joj je 1998, kod prvog susreta u Novigradu, poklonio Ivan Picelj. Kroz vizualno-dokumentiranu (lirsku) ispovijest Ziherl govori o faktoru sreće, o nezaboravnom karakteru, o iznimnoj osobi koja je poklanjala i neke druge knjige, o njihovim zajedničkim nastupima i projektima, a ponajprije o umjetniku koji je ostavio vidljive tragove za sobom u „maloj“ galeriji Rigo s izložbama kao što su Getulio Alviani (1999), Victor Vasarely, Sonia Delaunay, Keiichi Tahara (2000), Kenneth Snelson, Nove tendencije, Janus Kapusta (2001), Josef Albers, Jelena Perić, Max Bill, Vesna Kovačić, Joël Stein (2002), Manfredo Massironi, Lucio Fontana (2003), Vasilij Kandinski, Edoardo Landi, Vlado Kristl, Maurizio Mochetti (2004), Haiko Daxl/Ingeborg Fulepp/Nikša Gligo, Almir Mavignier (2004).

Jerica Ziherl (Ljubljana, 1959) diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu. Živi i radi u Novigradu u Istri. Predavala je na Sveučilištu u Rijeci kolegije Osnove dizajna i Umjetnost danas. Bila je ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, kao i Muzeja Lapidarium u Novigradu. Vodila je kao kustosica galeriju Rigo 1995-2008. Sudjelovala je i predavala na mnogim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Autorica je brojnih tekstova za kataloge izložbi, eseja i stručnih radova iz područja povijesti umjetnosti. Bila je kustosica 50-ak izložbi u Hrvatskoj i sedam međunarodnih.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.