Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nagrada HMD-a izložbi Vojina Bakića »Svjetlonosne forme« kustosice Nataše Ivančević

Na 3. kongresu muzealaca dodijeljene nagrade struke

U Opatiji je proteklog tjedna održan 3. kongres muzealaca i 10. listopada 2014. dodijeljene su nagrade za životno djelo i godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2013. godinu.

U kategoriji »najbolje realizirane izložbe« nagrađena je retrospektiva Vojina Bakića »Svjetlonosne forme« kustosice Nataše Ivančević, održana u Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba je bila proglašena kulturnim događajem 2013, dobila je sjajne kritike te veliku pozornost medija i publike. Izložbu je posjetilo šesnaest tisuća petsto ljudi.

Vojin Bakić, jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskog kiparstva modernizma 20. stoljeća koji je nepravedno bio zapostavljen u posljednjim desetljećima. Opus mu je bio fragmentarno predstavljan, pa je retrospektivom prvi puta ostvarena stručna valorizacija njegova cjelokupna stvaralaštva, izvršena objektivna interpretacija i ponudilo čitanje i razumijevanje geneze njegova apstraktnog izraza,koji je nedjeljiv dio europske modernističke tradicije. Bakićeva izložba potaknula je i mnoge rasprave o sudbini spomenika NOB-a i o odnosu prema toj baštini. Svi se stručnjaci jednoglasno slažu: na stranu ideološka pozadina, umjetnička vrijednost tih djela je bezvremenska – jer upravo svojim apstraktnim izričajem zrače snažnom energijom znaka/simbola, jer su čisti estetski objekti koji sažimaju kolektivno i individualno iskustvo povijesti.

Kustosica izložbe, urednica kataloga: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica MSU

Autorice likovnog postava, suradnice na izložbi: arhitektice Ana Martina Bakić, Vjera Bakić

Asistentica: Ana Škegro

Grafičko oblikovanje publikacija, vizuala izložbe i suvenira: Andro Giunio i Ira Payer iz Superstudio 29.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.