Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

DIVA Station & Videospotting & MSU Zagreb

Prezentacija, radionica, izložba i projekcija na medijskoj fasadi, od 30. listopada do 10. studenog 2014.

Stanica DIVA – arhiviranje slika i vremena

Prezentacija i radionica, dvorana Gorgona, četvrtak, 30. listopada u 17 sati

Autori i suradnici Stanice DIVA - DIVA Station (SCCA-Ljubljana) Barbara Borčić, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder i umjetnica Nika Grabar predstavit će postupke vezane uz produkciju, historizaciju i pretraživanje Stanice DIVA, arhiva slovenske video i medijske umjetnosti. Nakon prezentacije i rasprave prikazat će se i video esej autorice Nike Grabar, “DIVA u Galeriji Škuc”, u kojemu se tema arhiviranja interpretira kroz prizmu očuvanja sjećanja.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Videospotting predstavlja

Otvorenje izložbe i projekcija na medijskoj fasadi, MSU Zagreb, četvrtak, 30. listopada u 19 sati

Dva Videospotting video programa pokazat će se po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti: Industrijski pejzaž po izboru Mihe Colnera i Feedback Loop po izboru Ide Hiršenfelder

Industrijski pejzaž

Izložba u predvorju knjižnice, od 30. listopada do 10. studenog 2014.

Kustos: Miha Colner

Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2011

Trajanje: 65:50

Socijalistički režim koji je dobar dio dvadesetog stoljeća bio na vlasti u zemljama Istočne Europe pratila je i snažna propaganda u zapadnim demokracijama koja je iznjedrila brojne stereotipe o tom geopolitičkom području. Neke od uobičajenih predrasuda o “divljem istoku” prije (i poslije) pada Berlinskog zida su totalitarna organizacija svakodnevnog života, siromaštvo, represija, bezakonje, specifična kolektivna urbanizacija i agresivna industrijalizacija. Takav je diskurs pronašao svoj put i u kontekstu suvremene umjetnosti koja nerijetko istočni dio starog kontinenta predstavlja kao sumorno i mračno mjesto obilježeno ostacima nekad naprednih arhitektonskih projekata i raspadajućih industrijskih postrojenja.

Izbor od pet radova pokazuje nekoliko različitih umjetničkih žanrova i generacija umjetnika iz Slovenije koji se pozivaju na mračne motive poput napuštenih industrijskih prostora. Ipak, u tim se radovima industrijsko naslijeđe interpretira na ne-dogmatski i dvoznačan način koji ne podrazumijeva nužno i negativne konotacije.

Video radovi na izložbi: Ana Sluga, Away (2006); Zemira Alajbegović & Neven Korda, It Rains (1986); Marko A. Kovačič, Song of Flesh and Image Was Made Body(1985); TEMP (Robertina Šebjanič, Peter Košir, Luka Prinčič), Cona D (2005); Sašo Podgoršek, Vertigo Bird (1996).

Više na: http://www.videospotting.org/eng/industrial-landscape-2011

Feedback Loop

Projekcija na medijskoj fasadi (MSU Zagreb), od 30. listopada do 6. studenog, 2014.

Koncepcija: Ida Hiršenfelder

Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2013

Trajanje: 08:40:44

Feedback Loop predstavlja dio video arhiva koji je od iznimne važnosti za razumijevanje video umjetnosti i njezina utjecaja u društvu, no koji ostaje gotovo u potpunosti nezamijećen zbog svoje, uvjetno rečeno, ne-reprezentativne prirode. U odabranim radovima umjetnici na istraživački način pristupaju jeziku videa, što će reći da izlaze izvan granica propisanih uvriježenih načina prezentacije u galerijskim prostorima ili na festivalima. Nadalje, oni ne slijede niti neku linearnu narativnu logiku – riječ je o vizualnim eksperimentima koji uključuju estetiku dosade sa stalnim ponavljanjem i diskretnom modulacijom vizualnih efekata. U početku, većina njih nije niti bila zamišljena za galerijski prostor - brojne su video radove dugog formata snimali sami umjetnici kao nus-produkte svojih VJ- performansa (Maja Smrekar); ili kao kolaž snimljenog materijala koji se od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća smatrao bezvrijednim i stoga se stalno iznova rezao, montirao i koristio ( Rok Sieberer- Kuri, Zemira Alajbegović i Neven Korda – ZANNK, Mirko Šimič); ili pak kao eksperiment s ranim video-oscilatorima (poput ranih eksperimenata Mihe Vipotnika iz 70ih). Na kraju, tu su i eksperimenti koje proizvode generativni računalni programi za AV manipulaciju i prijenos podataka putem streaminga (Tanja Vujinović, Luka Dekleva i Luka Prinčić).

Video radovi na medijskoj fasadi: Mirko Simič, Parabola (1997); Maja Smrekar, Imaginarium of Electromagnetic Transformations (2009); ZANK (Zemira Alajbegović, Neven Korda), Poppers (1988); Nika Špan, Per aspera ad astra (1999); Luka Dekleva, Sen/za Televizijo/a (2009); Rok Sieberer – Kuri, Technotime (1999); Tanja Vujinović, Extagram / Oscilo (2007); Miha Vipotnik, Video Graphics (1975); Emil Memon, Blue Movie (1983); Luka Dekleva i Luka Prinčič, Singing Bridges Bizovik (2008).

Više na : http://www.videospotting.org/eng/feedback-loop-2013

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DIVA Station je kompendij SCCA projekata koji teži ka istraživanju, dokumentiranju, arhiviranju, analizi, interpretaciji, prezentaciji, diseminaciji i promociji video i novomedijske umjetnosti putem dokumentarnih, arhivskih i kuriranih programa koji su dostupni online i otvoreni za daljnju suradnju. Stanica DIVA je i partner u projektu GAMA (Gateway to Archives of Media Art, međunarodnoj internetskoj platformi koja okuplja osam europskih video i medijskih arhiva kako bi ih učinila čim vidljivijima i dostupnijima. Sadrži više od 1000 isječaka i radova slovenskih umjetnika (od 1969 do sada) i redovito se ažurira. DIVA je mrežni arhiv sa hipertekstualnom bazom podataka i pretraživačem koji omogućuje otvoreni pristup videu i novomedijskim radovima. S druge strane, Diva Mediatheque, smještena u Projektnoj sobi SCCA i djelomično dostupna na internetu, okuplja oko 500 video i medijskih radova međunarodnih umjetnika i neke od najreprezentativnijih nacionalnih arhivskih video zbirki.

Videospotting je serija kuriranih programa video umjetnosti u Sloveniji koja uključuje prezentacije, izložbe i projekcije u međunarodnim izložbenim prostorima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2014

Koprodukcija: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Koordinacija (MSU) : Jasna Jakšić, Ivana Kancir

Koncepcija i realizacija: Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Dušan Dovč

Web dokumentacija: Vesna Bukovec

Podrška: Grad Ljubljana – Odjel za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Zahvale: Jasna Jakšić i tehnička služba MSU Zagreb


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.