Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekcija dokumentarnog filma: „Šutej“

Dvorana Gorgona, četvrtak, 6. 11. 2014. u 20 sati

U produkciji Hrvatske radio-televizije realiziran je dokumentarni film „Šutej“ autora Milana Bešlića koji se premijerno prikazuje u MSU.

Film će najaviti: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Prošle godine (29. 6. – 3. 11. 2013) u MSU je bila održana velika retrospektiva iz bogatog opusa Miroslava Šuteja.

Djelo Miroslava Šuteja (1936-2005) bogato je, raznoliko, metierski razgranato, ludičko, vizualno pamtljivo, uvijek na tragu nekog novog eksperimenta i propitivanja mogućnosti likovnog izričaja. Kritika ga je jednodušno smatrala autentičnim inovatorom, pronalazačem novih likovnih mogućnosti, podjednako u mediju crteža, grafike, kolaža, objekata i ambijenata.

Referirajući se na izložbu, film prikazuje kompleksno i cjelovito Šutejevo djelo, te njegov razvojni put, od figurativnih crteža iz mladosti, nadrealističkih s kraja 50-ih godina, rane opartističke slikarske faze preko niza ciklusa u različitim disciplinama poput crteža perom, kolaža, reljefa s puščanim zrnima, mobilnih grafika i mobilnih skulptura, do skica i nacrta za ambijente i rekonstrukcije ambijenata te njegovih posljednjih ciklusa kao što su npr. Aure inspirirane kineskom umjetnošću iz 80-ih i Kaosa iz 90-ih. Isto tako, zanimljivi su i radovi koji su pristigli iz Universalmuseuma Joanneuma u Grazu, ambijent Kiša (1967) i instalacija Identitet (1976), nikad izlagani u Hrvatskoj.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.