Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Re-discovery III: Ivan Kožarić i Carla Filipe

Galerija Autocenter, Berlin, petak, 14. studenog 2014. u 19 sati

Izložba "Re-discovery III" predstavlja djela Ivana Kožarića i mlade portugalske umjetnice Carle Filipe (1971), a održava se u sklopu programa koji je koncipiran kao dijalog umjetnika mlađe generacije s umjetnicima starije generacije koji su, usprkos važnosti za suvremenu umjetnost, iz različitih razloga ostali nedovoljno poznati na međunarodnoj sceni. Ciklus izložaba i predavanja pod nazivom Re-discovery nastao u suradnji s pet uglednih kustosa. Među umjetnicima starije generacije u tom se ciklusu predstavljaju afro-američki umjetnik David Hammons, švedski umjetnik Sture Johannessona, američki umjetnik Peter Rose, njemačka umjetnicaMarianne Wex, a u trećem izdanju Re-discovery i naš veliki umjetnik Ivan Kožarić. Galerija Autocenter smatra se danas jednim od najdinamičnijih berlinskih izložbenih punktova zbog zanimljivih autorskih koncepcija istraživačkog karaktera.

Ivan Kožarić bit će predstavljen u koncepciji njemačkog kustosa Ulricha Loocka, koji se s njegovim stvaralaštvom prvi put pobliže upoznao na retrospektivnoj izložbi “Sloboda je rijetka ptica” u Haus der Kunst, 2013. u Münchenu. Trideset i šest djela Ivana Kožarića iz fundusa Atelijera Kožarić te nekoliko djela iz zbirke Lauba, u rasponu od 1953. do 2005. bit će sučeljena djelima mlade portugalske umjetnice Carle Filipe iz njezina recentna ciklusa As Primas da Bulgária (Rođak iz Bugarske). Poveznicu u stvaralaštvu dvoje generacijski udaljenih umjetnika, kustos Ulrich Loock pronašao je u pristupu koji u dešifriranju znakova svijeta ne podilazi površnim estetskim konvencijama, nego ih prevodi na autentične načine u sličnu napetost pogleda koji se kreće između bliskosti i distance.

Kustos Ulrich Loock (1953.) od 1985. do 2010. direktor je Kunsthalle Bern i Kunstmuseuma u Luzernu, te zamjenik ravnatelja u Museu de Serralves u Portu. Trenutačno je free lance kustos, likovni kritičar i predavač na Hochschule der Künste u Bernu. Živi i radi u Berlinu.

Više o izložbi:

http://www.autocenter-rediscovery.de/ivan-kozaric-and-carla-filipe/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.