Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje projekta i zbornika studentskih radova „Bajsom kroz meandar“

četvrtak, 13. 11. u 13.11 sati u prostoru Kniferove izložbe

Jedinstven i zanimljiv projekt Bajsom kroz meandar sastoji od studentskih radova koje je na nekoliko svojih kolegija prikupila Helena Sablić-Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku. Najbolje radove izabrali su urednici, sada već diplomirani studenti kulturologije Barbara Balen Domazetović, Snježana Barić Šelmić i Tomislav Levak te Igor Gajin, asistent na Akademiji. U dvadesetak radova, koji su rezultat istraživanja i stvaranja ukupno 55 studenata, obrađene su mnoge zanimljive, široj javnosti još nedovoljno poznate teme, vezane uz poznate osječke lokacije, događaje i osobe, poput, primjerice, bludilišta u Tvrđi, alternativne kazališne scene u Osijeku, biciklističke kulture u Osijeku, Tvornice žigica Drava i drugih.

Sve radove, kao što govori i sam naslov zbornika, povezuju dvije komponente kao prepoznatljivi označitelji i simboli grada Osijeka: bicikl i biciklističke staze (bajs je lokalni osječki izraz za bicikl) te meandar Julija Knifera jer je projekt realiziran u godini u kojoj se obilježava njegova 90. obljetnica rođenja i 10. obljetnica smrti. Upravo je taj svjetski poznati umjetnik i nit poveznica projekta Bajsom kroz meandar s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, jer je u ovoj ustanovi postavljena retrospektivna izložba Kniferovih radova "Bez kompromisa", u sklopu koje se organizira i ova promocija.

Inače, posrijedi je interdisciplinaran projekt pa on, osim zbornika, uključuje i projekciju prigodnog filma (potpisuju ga studenti kulturologije Mirna Šmit i Marin Bilandžić) te mapiranje novih biciklističkih ruta u Osijeku, pomoću umjetničkih instalacija (slamnatih bicikala) koje je osmislio i realizirao poznati land art umjetnik Nikola Faller (utemeljitelj i voditelj Land art festivala Slama), što će također biti prezentirano na promociji.
Bajsom kroz meandar završni je dio trilogije zbornika studentskih radova, nastalih na inicijativu Umjetničke akademije i prve generacije studenata Odjela za kulturologiju. Prva dva su, podsjetimo, Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati? (2010, nagrada za najbolji događaj na Osječkom ljetu kulture 2010) te Koja si ti LEGEnda?! iz 2012, u kojem su studentske radove na sličan način "umrežavale" tramvajske linije.

Termin promocije – točno 13.11 sati – zanimljiva je igra brojevima jer se događaj održava 13. 11.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.