Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Arhiv i knjižnica Ivana Picelja otvoreni svake srijede

Sa željom da Arhiv i knjižnicu Ivana Picelja, tu iznimno bogatu i vrijednu umjetničku ostavštinu koja govori o jednom od glavnih protagonista geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj, što više približimo publici , u prizemlju Knjižnice Muzeja prezentiramo stalnu izložbu Arhiva s izabranim dokumentima i artefaktima iz arhivskog fundusa. Stalna izložba otvorena je za javnost svake srijede, počevši od 12. 11. 2014. od 14 do 18 sati.

Za stručnjake istraživače Arhiv je otvoren svaki dan od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati uz prethodnu najavu u Odjelu dokumentacije jasna.jakšić@msu.hri ivna.jelcic@msu.hr.

S Gradskom galerijom suvremene umjetnosti, današnjim MSU-om, Ivan Picelj je surađivao od osnutka 1954. oblikujući plakate, pozivnice i kataloge izložbi i cjelokupni vizualni identitet ustanove. Sudjelovao je u organizaciji i oblikovanju glasovite Didaktičke izložbe 1957, izlagao radove na grupnim i samostalnim izložbama GSU/MSU.

Vrlo obiman i iznimno vrijedan arhiv i knjižnicu Ivana Picelja, koji su bili sačuvani netaknuti u obiteljskom stanu u Gajevoj 2B u Zagrebu, Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala je 2012. godine našem Muzeju. Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente Ivana Picelja. Knjižna se građa sastoji od kataloga samostalnih i grupnih izložbi, monografija, knjiga, stručnih časopisa i drugih publikacija.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.