Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Mezak/ Friščić za "Brod luđaka" dobili Likovnu nagradu HDLU za najbolju izložbu u 2014.

Izložba "Brod Luđaka" dvojca Davor Mezak/Danko Friščić, održana je No galeriji MSU-a od 27. 6. do 20. 7. 2014. te s ponosom čestitamo autorima.

Pokrovitelj nagrade HDLU-a je Gradska skupština Grada Zagreba gdje će se 10. 12. 2014. u 12 sati održati svečano uručenje nagrade.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Zlatku Boureku, a Vojinu Hraste dodijeljena je na grada za mladog umjetnika.

Nastali kao performansi za kameru, videa i fotografije na ovoj izložbi režirana su scenska uprizorenja i stvarni događaji, koji svoj izvor nalaze u tri motiva iz povijesti vizualne i filmske umjetnosti: Bukovčevom „Gundulićevu snu“, Gericaultovoj „Splavi Meduze“ i filmu „Kum“ F. F. Coppole. Snimljeni su u neuobičajenim ambijentima, ikoničkim prostorima naše stvarnosti kao što je zagrebačko smetlište Jakuševac ili bazen tajkunske vile na Zelengaju, koji su uz treš, camp i ikonoklastičku estetiku koju ovaj umjetnički tandem prakticira, osigurali snažnu refleksiju upravo na aktualne fenomene iz našeg javnog života. Otvorili su niz dihotomnih tema kao što su ekologija-ekonomija, brutalnost-erotičnost, nasilje-ljubav, eros-tanatos, iznimno važna pitanja za razumijevanje stvarnosti i faktora koji je definiraju.

Kustos: Tihomir Milovac


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.