Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MAKK 2014 u MSU

MSU, od srijede, 19. do petka, 21. studenog.

Pod sloganom „Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva“, drugo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014 održat će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, od 19. do 21. studenog.

U organizaciji Instituta hrvatske glazbe, HDS ZAMP-a i Hrvatskog društva za autorsko pravo te pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i gospodarstva, konferencija će se fokusirati na veliki, ali neiskorišteni gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih industrija. Riječ je o sektoru u kojem se, s vrlo malo ulaganja, primjerice u kupovinu slikarskog kista ili glazbenog instrumenta, može dobiti proizvod s tržišnom vrijednošću. Europska Unija već je prepoznala taj potencijal, sada je potrebno i domaćim političkim čimbenicima skrenuti pozornost čime bi se uvelike pomoglo razvoju naše zemlje.

Bogati program konferencije započinje u srijedu dodjelom nagrada Instituta hrvatske glazbe što je uvod u glavni program konferencije koji će u četvrtak, 20. studenog, ugostiti najutjecajnije aktere domaćeg i inozemnog kreativnog poslovanja – studije o doprinosu kreativnih industrija predstavit će Blaise Mistler (SACEM, Francuska) i Gyta Berasneviciute (OHIM), dok će posebnu prezentaciju o digitalnom servisu Google Play Music održati Victoria Campoamor, voditeljica glazbenih partnerstava Google Playja za Europu, Bliski Istok i Afriku. Također, očekuju nas paneli “Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija“, “Živjeti za stvaranje, stvarati za život“ i “Digitalni servisi - poslovni modeli za njihove osnivače i korist za tvorce sadržaja“ na kojima će sudjelovati brojni predstavnici državnih institucija, privatnih inicijativa te autori iz različitih kreativnih grana poput glazbe, književnosti, filma i slikarstva. Kraj prvog dana konferencije rezerviran je za predstavljanja i projekciju filma „Bijelo Dugme: Box set deluxe“.

Drugi dan konferencije, 21. studenog, rezerviran je za 18. savjetovanje o autorskom pravu u organizaciji HDAP-ALAI na kojem će posebnu pozornost privući okrugli stol „Paradigma autorskog prava – treba li promjena?“ sa sudionicima: dr. sc. Igor Gliha (Pravni fakutet Sveučilišta u Zagrebu), Nenad Marčec (Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP); Tomo Johannes in der Muehlen (IDM Music); Ivo Špigel (Perpetuum Mobile) i mr. Mladen Vukmir (Vukmir i suradnici).

Kompletan program konferencije, kao i obrazac za prijavu nalazi se na www.ihg.hr.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.