Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

"Surprised body project - Zagreb" nagrađen Nagradom za najbolju predstavu u cjelini

HNK, dodjela Nagrada hrvatskog glumišta, 24. studenog 2014.

U zagrebačkom HNK održana je svečana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta gdje je u kategoriji Plesne umjetnosti predstava "Surprised body project - Zagreb" nagrađena je Nagradom za najbolju predstavu u cjelini.

“Surprised body project-Zagreb” je projekt koji se bavi kvalitetom pokreta u plesu , koreografskim i kompozicijskim pitanjima, istraživanjem vidljivosti tijela i pokreta kao središnjeg elementa.

Već u naslovu projekta ”Surprised body project-Zagreb” definira se metaforički prostor. Tijelo u konstantnoj pripravnosti,dozvoljava izneneđenja za razliku od svakodnevnog i rutinskog kretanja. Tijelo je više usmjereno na reagiranje, nego na akciju. Više je u primanju , nego u samom događaju. Izazov nam je pojačati svijest o tijelu, koje se približava kretanju izbjegavajući navike i rutine, držeći ga u stanju neizvjesnosti, stalnoj napetosti između pada i vraćenju ravnoteži . Pokret koji se ne pokazuje, ali što se događa. Manipulacija nepovezanim tijelom, stalna mijena fluidnosti i deformacije, humor i ludost su također teme kojima će se baviti ovaj plesni projekt .Jezgra od strukturiranih improvizacija je razrađen dijalog s plesnim pokretom, svjesni naše sposobnosti da se utječe i utjecaja. Kao što Brian Massumija kaže, govoreći o Spinozinoj definiciji "utjecaja"

“When you “affect” something, you are at the same time opening yourself up to being affected in turn."

Studio za suvremeni ples prvi je hrvatski ansambl suvremenoga plesnog izraza osnovan 1962. u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Godine 1968. umjetničko vodstvo preuzima Tihana Škrinjarić, 1979. Zaga Živković, a 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran.

Studio svoj rad temelji na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza, uvijek prihvaćajući nove trendove u umjetničkoj i kulturnoj komunikaciji. Uz domaće koreografe koji su godinama djelovali i djeluju na hrvatskoj plesnoj sceni , ansambl je surađivao i s brojnim vrhunskim koreografima i pedagozima iz Francuske, Engleske, SAD-a, Španjolske, Slovenije, Nizozemske.

SSP je godinama prisutan na svim hrvatskim scenama, surađujući sa svim zagrebačkim kazalištima te nastupajući na brojnim festivalima u zemlji ( Muzičkom biennalu – Zagreb, Zagrebačkom ljetu, Tjednu suvremenog plesa, Splitskom ljetu, Dubrovačkim ljetnim igrama, ZadArsNovi, Međunarodnom festivalu djeteta – Šibenik, Danima hrvatske glazbe, Osiječkom annalu), i inozemstvu ( gostovanja u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švedskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Gruziji, Ukrajini, Azerbajdžanu, Južnoj Koreji, Sloveniji, Portugalu, Peruu, Grčkoj, Armeniji, Makedoniji, Slovačkoj, Egiptu,Francuskoj).

SSP je jedini profesionalni ansambl u Hrvatskoj koji jednako brižljivo stvara predstave za dječju i odraslu publiku. Osim konstantnog rada na edukaciji vlastitog ansambla kroz dovođenje stranih i domaćih plesnih pedagoga, za rad SSP-a specifično je odgajanje novih članova u polju kreativne edukacije ( u okviru programa Pomladak), te otvaranje ka koreografskim eksperimentima u okviru „Malih formi“ koje omogućuju plesačima da se okušaju u prvim samostalnim koreografskim uradcima.

Recentne produkcije:Large (Sanja Tropp Fruhwald ,2012.)Muž-žena =kuhinja (Mirjana Preis), Spin (Matthew William Smith,2011),Šeherezada (Ksenija Zec i Saša Božić,2011)koprodukcija sa Kazalištem Trešnja, Povijest gledanja(Oliver Frljić,2010), Nastup (Matija Ferlin, 2010), Duh (sklon promjeni) koreograf: Maja Drobac, SALE (Koreograf: Ksenija Zec)Redrum sessions ( koprodukcija sa dance.lab collective, koreografi:Ana Mrak i Darija Doždor, 2008. ) Gykeneys band ( koreografija: Mirjana Preiss, 2008. ), Čokolada ( koprodukcija sa Kazalištem Trešnja, koreograf:Nana Šojlev i Desanka Virant, 2008. ), Maraton ( koreograf:Mirjana Preiss, 2007. ), Kazalište ljubavi ( redatelj/autor:Darijo Harjaček, 2007. ), Identitet dodira, ritam matematike ( koreograf:Gregor Luštek, 2006 .), Posvećenje proljeća ( koreograf:Matjaž Farič, 2005. ), Slavuj( koprodukcija sa Kazalištem Trešnja, koreografi: Nana Šojlev i Desanka Virant, 2005. )

Impressum:

Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa Wee company Oslo

Suradnja sa: Vitlycke Performing Art Centrum i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Koreograf- Francesco Scavetta

Autorska glazba- Neno Sinkauz

Kostimograf-Gjoril Bjercke Saether

Dizajn svjetla-Stefano Stacchini

Plesači – Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Martina Tomić, Petra Hrašćanec, Orfee Schujit,

Gree Kipperberg, Branko Banković i Bruno Isaković

Majstor svjetla-Marinko Maričić

Dizajn programa i plakata-Tina Ivezić

PR- Ana Kovačević

Fotografija i video predstave-Danko Stjepanović

Produkcija SSP:

Umjetnička voditeljica: Bosiljka Vujović Mažuran

Voditelj projekta: Branko Banković

Urednik programa za MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU

Predstava je ostvarena uz podršku : Gradski ured za kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske , Poduzetništvo u kulturi


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.