Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dan na dar – predstavljanje knjiga

subota, 6. prosinca 2014.

Program u povodu pete godine useljenja u novu zgradu i 60. obljetnice osnutka

Radno vrijeme izložbenih prostora muzeja od 11 do 20.30 sati.

Program obilježavanja MSU DANA traje od 11 do 23 sata.

Slobodan ulaz na sve programe.

11.30 Baunet cafe, promocija knjige Borisa Ljubičića „Samo plakati“

Publikacija predstavlja presjek autorova opusa na području grafičkog dizajna od 70-ih godina do danas. Riječ je o opsežnom dvojezičnom katalogu od ukupno 416 stranica i 658 ilustracija. U uvodu autor objašnjava definiciju plakata, odnosno koncept knjige, a potom slijede tekstovi uz plakate, kataloške jedinice i tekst kustosice Kristine Bonjeković Stojković u povodu donacije plakata MSU-u i izložbe održane u No galeriji. Publikacija je podijeljena u četiri vremenske cjeline – sedamdesete, osamdesete, devedesete i novo doba. Koncipirana je na svojevrsnom didaktičkom pristupu u kojem autor analizira pristup pojedinom plakatu. Opisni tekstovi uz plakate vode nas kroz misaone procese koji su prethodili realizaciji radova ali isto tako i kroz samu produkciju plakata kao i njegovu percepciju u javnosti. Na taj je način autor objedinio život plakata od početne ideje do realizacije u javnom prostoru. Upravo takvim unutarnjim pogledom u proces nastanka plakata prezentiran nam je dublji uvid u strategije razvoja i oblikovanja autorovih ideja te otkrivanja često prisutnog višeznačnog sadržaja i poruke.

Na promociji sudjeluju: Boris Ljubičić, autor i kourednik knjige, Koraljka Vlajo, viša kustosica MUO, i Kristina Bonjeković Stojković, kourednica, kustosica MSU-a.

14.00 Baunet cafe, predstavljanje knjige dr. sci. Aide Abadžić Hodžić „Selman Selmanagić i Bauhaus“

Selman Selmanagić (Srebrenica, 25. travnja 1905. – Berlin, 7. svibnja 1986.), arhitekt je, urbanist, dizajner i jedini student na Bauhausu s područja bivše Jugoslavije koji je završio studij arhitekture kod profesora Mies van der Rohea 1932. godine. Tijekom studija pohađao je predavanja kod znamenitih umjetnika i arhitekata, profesora Albersa, Kleea, Kandinskog, Peterhansa, Meyera, Hilberseimera koji su imali velik utjecaj na njegov budući rad. Znanje i iskustvo stečeno tokom školovanja na Bauhausu, Selmanagiću će pomoći u radu u Deutschen Werkstätten u Dresden-Hellerauu gdje je bio zaposlen kao dizajner namještaja. U međuratnom razdoblju projektirao je u zemljama Mediterana i Bliskog istoka. Poslije Drugog svjetskog rata živio je u Berlinu (DDR) i sudjelovao u poslijeratnoj obnovi grada, a za niz graditeljskih, urbanističkih i dizajnerskih projekata inspiraciju je crpio upravo iz ideja Bauhausa. Posebno je značajan njegov pedagoški rad kao profesora na Kunsthochschule Weissensee, Berlin (1950-70).

Autorica knjige „Selman Selmanagić i Bauhaus“ dr. Aida Abadžić Hodžić, povjesničarka je umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koja je nekoliko godina istraživala život i djelo Selmana Selmanagića. To je prva monografska knjiga o Selmanu Selmanagiću, tiskana u izdanju Bošnjačkog instituta Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu 2014.

O knjizi će govoriti: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU; mr. sc. Amina Rizvanbegović Džuvić, ravnateljica Bošnjačkog Instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Sarajevo; prof. dr. Karin Šerman, Arhitektonski fakultet u Zagrebu; dr. Hilmo Neimarlija, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu; prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autorica knjige. Moderatorica: Vesna Meštrić, viša kustosica MSU. Ulomke iz knjige čitat će Alma Prica, dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

17.00 Baunet cafe, predstavljanje knjige Ljerke Schiffler: „Josip Vaništa: beskonačni štap. U čast Manetu“

Predstavljanje nove biblioteke MSU-a pod nazivom Nucleusu kojoj će se obrađivati nezaobilazna i temeljna djela u postavu Zbirki u pokreta, djela koja su prijelomna u povijesti umjetnosti regije i trajno su izložena.

Prva u nizu je knjiga Ljerke Schiffler: Josip Vaništa: beskonačni štap. U čast Manetu. U 17 esejističkih minijatura, fragmenata, „kratkih rezova“, koji čine relativno labavu cjelinu koju je moguće čitati „na preskok“, Ljerka Schiffler osvjetljava danas slavnu Vaništinu instalaciju, nastalu prije više od pola stoljeća, Beskonačni štap – U čast Manetu (1961),stanovitom fleš-metodom, izvlačeći iz (egzistencijalne) tame na svjetlo dana njezinu prividnu jednostavnost.

U predstavljanju knjige sudjeluju Akademik Tonko Maroević, likovni i književni kritičar, pjesnik i esejist;

Ljerka Schiffler, filozofkinja, pjesnikinja i spisateljica; Jadranka Pintarić, književna kritičarka i spisateljica; Nada Beroš, urednica knjige i muzejska savjetnica. Ulomke iz knjige čita Željko Tomac.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.