Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dan na dar – pridružite se svi

subota, 6. prosinca 2014.

Dan na dar – pridružite se svi

Program u povodu pete godine useljenja u novu zgradu i 60. obljetnice osnutka

Radno vrijeme izložbenih prostora muzeja od 11 do 20.30 sati.

Program obilježavanja MSU DANA traje od 11 do 23 sata.

Slobodan ulaz na sve programe.

11.00 otvorenje Baunet cafea

MSU u sklopu projekta BAUNET otvara novo mjesto druženja, kreativnih ideja i zabave: BAUNET CAFÉ.

U sklopu međunarodnog istraživačkog i izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) u dvoetažnoj ugostiteljskoj vertikali MSU-a, kod ulaza u muzejski kafić, svoja vrata otvara Baunet cafe.

Zamišljen je kao mjesto druženja, edukacije, kreativnih ideja i zabave. Ujedno, svoje će goste educirati i uvesti u fantastični svijet umjetnosti Bauhausa, kroz različite programe, događanja i predavanja.

Tako će se u Baunet cafeu moći saznati više o djelovanju znamenite međunarodne škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, kreativnoj atmosferi i svakodnevnom životu studenata kao i o umjetnicima iz naše regije koji su školovani na Bauhausu: Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, August Černigoj i Selman Selmanagić.

Kroz svoje programe Baunet cafe pripremit će publiku i goste na centralni dio projekta: na izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse koja će se u Muzeju suvremene umjetnosti otvoriti 9. svibnja 2015. Izložba će, uz radove umjetnika iz regije i dokumentacije iz vremena Bauhausa, posuđenih iz međunarodnih muzejskih i privatnih kolekcija, prikazati i radove njihovih čuvenih profesora među kojima su Marcel Breuer, Vasilij Kandinski, Paul Klee, László Moholy-Nagy i drugi. Nakon Zagreba, u različitim kustoskim koncepcijama izložba će biti prikazana u Sarajevu, Škofji Loki i Grazu, tijekom 2015. godine.

13.00 Restauratorska radionica

Predstavljanje zbirke Benka Horvata i radova koji su restaurirani.

Još davne 1946. strastveni sakupljač Benko Horvat (1875-1955) darovao je svoju zbirku Gradu Zagrebu, a zbirku čuva i brine o njoj upravo MSU. Zbirka sadrži 611 predmeta, od čega najveći dio pripada arheološkom materijalu (metalni predmeti, staklo, geme, mala antička plastika), a manji dio čine slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Budući da zbirka za sada nije dostupna javnosti, ovo je jedinstvena prilika da se upoznate s nepoznatim umjetninama koje je kolekcionirao Benko Horvat.

O zbirci i odabranim predmetima govori voditeljica zbirke, mr.sc. Snježana Pintarić, a o restauraciji djela iz zbirke, Majda Begić Jarić, konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda

Muzejski CSI: istraživanja na slici pomoću DinoLite prenosivog mikroskopa uključujući IC i UV snimke

Istraživačkim metodama na slikama dobivamo informacije o materijalu i eventualnim naknadnim intervencijama kako bismo sa sigurnošću mogli odrediti pravilan konzervatorsko-restauratorski postupak. Naši restauratori pokazat će vam što sve možemo utvrditi pomoću prijenosnog mikroskopa na slici rađenoj tehnikom ulja na platnu.

NAPOMENA: program je namijenjen za grupu od 15 posjetitelja i potrebno je unaprijed rezervirati mjesto na e-mail: Maja.Vurusic@msu.hr.

16.00 Izložba čestitki iz Arhiva Ivana Picelja, gost Petar Dabac, fotograf

Ivan Picelj godinama je marljivo i sustavno sakupljao božićne, novogodišnje i rođendanske čestitke – čestitke koje je primao, ali i čestitke koje je sam izrađivao i slao prijateljima. U iznimno bogatoj zbirci čestitki sačuvanoj u Arhivu i knjižnici Ivana Picelja ističu se – multipli, umjetnički radovi malog formata koje su izrađivali poznati umjetnici, Piceljevi prijatelji i suradnici. Prigodom Dana MSU u stalnoj izložbi Arhiva Picelj predstavit ćemo izbor iz te jedinstvene zbirke, a fotograf Petar Dabac govoriti će o jednoj posebnoj rođendanskoj čestitki na koju je već bio i zaboravio dok ga mi nismo podsjetili. Riječ je o nizu od 55 crno-bijelih fotografija veličine 18x18 cm s bijelim rubom, okupljenima pod zajedničkom naslovnom stranicom na kojoj stoji: Dragom Jeanu za rođendan, 28. 7. 1970.

Petar Dabac govorit će nam zašto je čestitka sa zakašnjenjem stigla Picelju i kako su nastajale te neretuširane fotke na proslavama završetka izložbi, maskenbalu u Dabčevom ateljeu ili kod Picelja na balkonu.

Nadamo se da će vas ova izložba potaknuti da i vi ove godine svojim prijateljima i suradnicima napravite nešto posebno za blagdane!

17.00 – 20.00, prostor izložbe Julija Knifera

Vlado Martek, konceptualni umjetnik u prostoru izložbe Julije Knifer:Bez kompromisa između 17 i 20 h izvest će akciju dijeljenja letaka i razglednica.

18.00 DOGAĐAJ IZNENAĐENJA

MSU shop – poseban rođendanski popust

U subotu, 6. prosinca, u našem dućanu možete kupiti niz suvenira po 20% nižoj cijeni. Možda razveselite sebe ili nekog drugog za blagdane: majicama MSU-a, suvenirima s Kniferovim motivima (majice, torbe, plakati, rokovnici, magneti) ili čak i monografijom o slavnom umjetniku iz pera Zvonka Makovića. Uvijek su omiljeni artikli s motivima kultnog zagrebačkog majstora fotografije Toše Dabca. Za svakog ponešto: magneti, bilježnice, razglednice, majice, torbe, plakati, podlošci za čaše...

20.00 predvorje, DJ Robert Mareković, plesnjak iz 1950-ih

Pridružite nam se na plesnjaku iz pedesetih: obucite svoje vintage krpice i zavrtite se u rock'n'roll ritmu.

Medijski pokrovitelj Večernji list.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.