Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje Ane Nedeljković, umjetnice i edukatorice iz Beograda

Školica, petak, 12. prosinca 2014. u 15 sati

„Polja presijecanja umjetnosti, obrazovanja i kulture“

Mlada beogradska umjetnica i edukatorica Ana Nedeljković (1978), u izlaganju pod naslovom „Polja presijecanja umjetnosti, obrazovanja i kulture“ predstavit će svoj rad na području edukacije djece i mladih kroz susret sa suvremenom umjetnosti, te put koji je prošla od umjetnice-nezavisne edukatorice do institucionalnog angažmana u jednom od najuglednijih i najstarijih kulturnih prostora Srbije – Kulturnom centru Beograda.

Budući da se paralelno i angažirano bavi vizualnom umjetnošću, pozicija umjetnice-edukatorice omogućuje joj da situaciju sagledava iz različitih aspekata, stoga svoj rad definira kao „polje susreta umjetnosti, obrazovanja i kulture, ali i entuzijazma, eksperimenta i aktivizma“.

Ana Nedeljković osmišljava, organizira i vodi različite vrste kreativnih radionica, bavi se istraživačkim radom, organiziranjem međunarodnih konferencija s temom kulturne edukacije, javnih razgovora i dr. Surađuje s brojnim kulturnim institucijama, umjetnicima, fondacijama, školama i nastavnicima. Od 2012. godine angažirana je da osmisli i razvija edukativne programe Kulturnog centra Beograda kao novu programsku cjelinu institucije.

Na predstavljanju u MSU-u pokazat će odabrane praktične primjere radionica koje vodi te strukturu edukativnih programa Kulturnog centra Beograda, a kroz otvoreni dijalog nakon izlaganja potaknut će diskusiju o nekima od ključnih pitanja iz područja umjetničkog obrazovanja:

„Zbog čega je veoma bitno da su djeca i mladi u kontaktu s umjetnicima i aktualnom, relevantnom umjetničkom praksom? Na koji način promatrati izložbu kao prostor za igru, razvoj kreativnosti, učenje i istraživanje? Zbog čega je neophodno neprestano promišljati i unapređivati ulogu kulturnih institucija, a rad s djecom i mladima doživljavati kao dvosmjerni proces razmjene ideja? Kako se, koristeći se (suvremenom) umjetnošću, možemo uspješno i dugoročno boriti protiv stereotipa i predrasuda i poticati nove generacije da kritički promišljaju suvremeno društvo.“

U Zagrebu će u subotu, 13. 12. 2014. od 12 do 16 sati, u organizaciji Pedagoškog odjela MSU-a, posebno za novozagrebačke srednjoškolce održati radionicu „Umjetnost šopinga“, povezujući dva lokaliteta i dvije novozagrebačke atrakcije: Avenue Mall i Muzej suvremene umjetnosti.

Ana Nedeljković rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, a 2012. doktorirala je na istom fakultetu. Aktivna je kao vizualna umjetnica i edukatorica.

Njen prvi animirani film “Rabbitland” koji je radila zajedno s Nikolom Majdakom mlađim, 2013. godine na Berlinskom filmskom festivalu nagrađen je Kristalnim medvjedom i prikazan je na brojnim festivalima širom svijeta, osvojivši nekoliko važnih nagrada.

Od 2009. godine bavi se edukacijom mladih u području suvremene umjetnosti, najviše kroz različite tipove radionica. Surađuje s brojnim kulturnim institucijama, školama i umjetnicima. Od 2013. godine koncipira i vodi edukativne programe Kulturnog centra Beograda.

Dodatne informacije:

www.ananedeljkovic.com

www.kcb.org.rs/edukacija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.