Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Božićna priča: Orašar

MSU, 1 kat, nedjelja, 14. prosinca u 18 sati

Zagrebački ansambl flauta održati će u nedjelju, 14. prosinca u 18 sati humanitarnu priredbu „Božićna priča- Orašar“ u Muzeju suvremene umjetnosti. Koncert posvećen djeci, Zagrebački ansambl flauta priprema u organizaciji sa LC Kontesa Nera, a sav prihod ići će dječjem domu Laduč.

Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičajilo njegovo prikazivanje upravo u prosincu, uoči božićnih blagdana. U sto dvadeset godina od praizvedbe, popularnost Orašara kod publike, osobito kod djece, stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu, kojem toliku popularnost daje iznimna glazba i priča.

Balet je nastao prema priči E.T.A. Hoffmana „Orašar i kralj miševa“, u obradi Alexandra Dumasa oko 1891. Godine. Legendarni koreograf Mariusa Petipa naručio je od Čajkovskog, jednog od najvećih skladatelja romantizma, da napiše glazbu za balet “Orašar”, a prije premijere samog baleta izvedena je suita, koju je za koncertno izvođenje prilagodio sam Čajkovski.

Zagrebački ansambl flauta izvest će sedam brojeva suite u obradi za devet flauta, a cjelokupni doživljaj će upotpuniti ilustracije scena iz bajke, plesni brojevi, te pripovjedač.

Priča o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu, tako će ovom prilikom po prvi puta u Hrvatskoj biti izvedena u ovom ruhu.

Uz ansambl će kao gošća nastupiti prvakinja baleta HNK u Zagrebu, Ervina Sulejmanova, te pripovjedač, dramski glumac Filip Detelić.

Ilustracije je pripremila Andrea Babić Varošanec a božićni izgled ansambla osmislila je kostimografkinja Petra Dančević.

Ulaz 20 kn.

Dobrovoljne priloge možete uplatiti na:

Dječji dom Zagreb, Nazorova 49 Zagreb sa naznakom za Podružnicu Laduč.

IBAN: HR0323900011100013767.

VAŽNO: Karte za humanitarrni koncert flutistica prodavati će se na recepciji MSU-a sat i pol prije pa sve do početka koncerta u 18 sati.

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA

Renata Penezić, Tamara Coha-Mandić, Ana Batinica, Jelena Geček, Danijela Klarić-Mimica, Lidija Ljubičić, Marija Esih, Ivana Vukojević, Katarina Horvat i Eva Cigić

Zagrebački ansambl flauta – ZAF- jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, osnovan je 2012. godine. Jezgru sastava čini kvartet flauta, ali se ovisno o djelima broj izvođača može povećavati bez ograničenja. Ovaj jedinstveni ansambl okuplja već iskusne izvođače, mlade umjetnike i studente flaute, pružajući tako mladima rijetku priliku da steknu dragocjeno koncertno iskustvo i prošire vlastiti repertoar uz suverenu potporu iskusnih kolega. Uz Renatu Penezić i Tamaru Cohu, stalne članice ansambla su i Jelena Geček, Lidija Ljubičić, Marija Esih, Danijela Klarić-Mimica, Ivana Vukojević, Katarina Horvat, Eva Cigić i Ana Batinica.

Sve glazbenice obrazovale su se na različitim visokoškolskim glazbenim ustanovama i usavršavale u zemlji i u inozemstvu. ZAF osobitu pozornost posvećuje izvedbi djela domaćih skladatelja, potičući tako nastajanje novih skladbi, čime doprinose obogaćivanju domaće i svjetske literature za ovaj instrument. Za ansambl su skladali Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik, Alfi Kabiljo, Ivan Josip Skender, Bruno Vlahek, Gordan Tudor i Branimir Rezić. Repertoar ansambla je vrlo širok te osim klasičnog repertoara prilagođenog ovoj formaciji uključuje i djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike kreirajući tako fascinantne nove zvukovne pejsaže.

Budući projekti predviđaju suradnju s Muzejom za suvremenu umjetnost, Koncertnom direkcijom Zagreb, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Akademijom dramskih umjetnosti i Female Laptop Orchestra iz Londona) što će već postojećim djelima dati posve novu dimenziju, naglašavajući njihov karakter, a sinergijom srodnih umjetnosti stvoriti možda i posve novo umjetničko djelo.

Nakon dvije koncertne sezone ciklusa Tri godišnja doba u dvorani Matis absolute lounge imaju iza sebe 9 praizvedenih skladbi, velik broj uspješnih koncerata u zemlji i dvije inozemne turneje: La Perle du Nord (Novi Sad, Beograd, Skoplje, Bitola i Solun) i Karusel (Sevilla, Malaga, Benalmadena i Barcelona), koje redovito prate izvrsne kritike.

***

Kada bismo znali kako zvuče anđeoske flaute u pričama o raju, tada bismo rekli da smo sinoć upravo tamo bili. Dvanaest prekrasnih žena koje su se stopile sa svojim flautama u nevjerojatno akustičnom prostoru trsatskog klaustra, dvanaest iznijansiranih, čistih, kristalno jasnih tonova svih boja flauta prosule su svoje akorde na publiku zadivljenu svakom novom izvedbom. Program vrlo atraktivan i profesionalno odabran.......

…Ritmički sjajno uigrane, melodioznih interpretacija, dinamički razigrane i zaljubljene u svoj instrument, djevojke iz Zagrebačkog ansambla flauta posve su začarale publiku koja je dugim pljeskom izmamila dodatak – Argentinski tango. Bila je to večer za pamćenje.

(HRT Radio Rijeka, 16. srpnja 2013.)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.