Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program kreativnih radionica uz zimske školske praznike 2014/2015

Sada ćemo imati više slobode! Subotom od 15 do 17 sati, od 27. prosinca 2014. do 30. siječnja 2015.

Zbog bolesti voditeljice otkazuje se radionica od 3.siječnja 2015

U nedavnoj televizijskoj emisiji na pitanje što očekuje od zimskih školskih praznika jedan je dječak rekao: Sada ćemo imati više slobode. Priznajemo, „ukrali“ smo naslov za naš edukativni program. Dječakova izjava, naime, potaknula nas je da program uz zimske praznike što je više moguće približimo tom djetinjem „idealu slobode“ i osmislimo ga tek u najosnovnijim crtama, a sve ostalo prepustimo vama i vašim voditeljima.
Sloboda nije samo slobodno vrijeme kojeg će za zimskih školskih praznika biti na pretek – osobito ako nam vremenske prilike ne budu po volji, pa čas sniježi, čas je blato, čas puše, čas je kišovito, a ponajviše dosadno - a nama ne preostaje ništa drugo do boravka u kući kraj televizora, kompjutora, tableta, mobitela i sličnih ekrana i ekrančića...

Ali, nije baš tako! Želimo da vrijeme provedeno u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom subota u prosincu i siječnju bude vrijeme u kojem ćete se osjećati slobodno i zaigrano, a da pritom otkrijete što sloboda znači umjetnicima, glumcima, piscima, dizajnerima, slikarima, ilustratorima... a što bi sloboda mogla značiti vama.
O slobodi ćemo, naime, učiti u društvu s umjetnicima koji će nam pokazati ona umjetnička djela u našem muzeju koja u njima pobuđuju osjećaj slobode, nesputanosti, bezbrižnosti, dokolice, želju za stvaranjem i potrebu da te osjećaje podijele s vama... Također, ispričat će nam kako i kada su se oni prvi put susreli s umjetničkim djelima i što su im ona značila kad su bili vaših godina. Posjetit ćemo stalni postav i naše nove izložbe. Bit će tu i čitanja priča, recitiranja pjesmica, šetnji kroz kompjutorski pokrenute prostore, prolaska kroz začudne video ambijente, ali bit će i modeliranja, žongliranja, crtanja - od zmajeva i princeza do apstraktnih slika i krajolika. Kako je sve to moguće raditi u Muzeju suvremene umjetnosti? Moguće je baš zato što suvremena umjetnost smatra SLOBODU jednim od najviših „planinskih vrhova“, za koji je potrebno jako puno smionosti, ali i zaigranosti, da bi ga se osvojilo... Pokušat ćemo zajedno otkrivati što bi to mogla biti sloboda u umjetnosti. Možda ćemo nakon toga lakše prepoznati i znati cijeniti slobodu u životu, pa će nam, vjerujemo, i skorašnji zimski praznici uistinu donijeti više slobode.

Voditelji radionica su: Vladimir Rismondo, Iva Ćurić, Tena Letica Tkalčević, Izvorka Jurić, Petra Ružman, Svetlana Patafta, Dražen Šivak i Marko Makovičić.
Vrijeme održavanja radionica:
Subotom od 15 do 17 sati, od 27. prosinca 2014. do 31. siječnja 2015.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.