Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

"Povijest postdigitalnog: snimke medijske umjetnosti 1960-ih i 1970-ih"

Istanbul, 17. prosinca 2014. – 21. veljače 2015.

Zgrada Akbank Art Beyoglu, Istanbul

otvorenje 16. prosinca u 18 sati

Kustos: Ekmel Ertan

Sukustos: Darko Fritz

Izložba želi istražiti povijest medijske umjetnosti nakon stvarnog i naizgled trajnog ulaska digitalnog u naš život. Stoga kreće od početka, promatrajući prve pokušaje, prve digitalne umjetničke radove 1960-ih i 1970-ih. Iz današnje perspektive pokušava se iščitati povijest koja je napisana svakim događajem, svakim istraživanjem i umjetničkim djelom, i koja je dio paradigme u kojoj danas živimo.

Dvije su glave linije izložbe. Prva, "9 večeri: kazalište i inženjerstvo", fokusira se na legendarnu seriju performansa u zgradi Regiment Armory u New Yorku 1966. godine. Zbog performansa 10 umjetnika, taj događaj, "9 večeri", postao je prekretnica u području umjetnosti i tehnologije, događaj iz kojeg potječu mnogi prvijenci tog polja. Druga linija je o pokretu Novih tendencija, tj. 4. i 5. izložbi, koje su održane u Zagrebu 1968/69. i 1973. Te dvije pionirske izložbe, održane na relativnoj periferiji Europe, već su u toj ranoj fazi potaknule rasprave koje su ukazale su na to da je računalo prihvaćeno kao umjetnički medij. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i međunarodnom mrežom kolekcionara i privatnih arhiva, izložba nudi pregled izvornih i ranih digitalnih djela, uključujući između ostalih Waldemara Cordeira, Gustava Metzgera, Vladimira Bonačića i Friedera Nakea.

Prvi će put biti predstavljena kompjuterska instalacija sa sloganom protiv rata u Vijetnamu - Nixon ubojica - koju je 1969. napravio Remko Scha. Prvi put nakon 35 godina bit će javno predstavljen Mobilodrom Michaela Fahresa - "vozilo koje stvara zvukove kao reakciju na okolinu" iz 1979. godine, usto i u obliku multimedijske dokumentacije.

Off-line medijski prostor, kojem je posvećen velik dio izložbe, nudi široku lepezu izvora iz područja medija. Tu je velika zbirka knjiga, katalozi Transmediale i Art Electronica iz posljednjih trideset godina, kao svi brojevi časopisa Neural i Mediamatic. Osim toga, u prostoru će biti i tri mjesta s kompjutorom gdje će dobrovoljci moći na turski prevoditi ubrzano rastući medijski arhiv Art and Electronic Media Online Companion iz knjige autora Edwarda Shankena (artelectronicmedia.com). To svakako nije jednosmjeran prijevod nego će omogućiti da se radovi i događaji ostvareni u Turskoj arhiviraju na univerzalan način.

Off- line medijski prostor imat će još dva događaja:

Tijekom trajanja izložbe subotom će se održavati seminari, na kojima će umjetnici i istraživači, koji su aktivno pridonijeli stvaranju te povijesti, informirati publiku o tom polju umjetničkog stvaranja.

Srijedom će se održavati razgovori na kojima će se produbljivati i proširivati pojedine teme i radovi. Bit će to otvoren i živ resurs, kao i prostor za rad i razgovor.

"9 večeri kazališta i inženjerstva"

10 filmova, 10 umjetnika i avangardni performeri u suradnji s 30 inženjera iz laboratorija Bell Telephone u New Yorku. Barbro Schultz Lundestam, redateljica serijala i Julie Martin, izvršna producentica E.A.T.-a.

John Cage Varijacije VII

Lucinda Childs Vehicle

Öyvind Fahlström Kisses Sweeter Than Wine

Alex Hay Grass Field

Deborah Hay Solo

Steve Paxton Physical Things

Yvonne Rainer Carriage Discreteness

Robert Rauschenberg Open Score

David Tudor Bandoneon! (kombinacija)

Robert Whitman Two Holes of Water-3

Umjetnici koji izlažu:

Marc Adrian, Jean Baptists Bedaux, Vladimir Bonačić, Frank Böttger, Jeroen Clausman, Compos 68, Waldemar Cordeiro, Charles Csuri, D. E. Evans, Michael Fahres, David R. Garrison, Hans Köhler, Auro Lecci, Robert Mallary, Jean Claude Marquette, Gustav Metzger, Tomislav Mikulić, Petar Milojević, Jorge Moscati, Frieder Nake, Georg Nees, A. Michael Noll, Ivan Picelj, Ludwig Rase, Sylvia Roubaud, Beverly Rowe, Remko Scha, Manfred Robert Schroeder, Arthur Veen, Aron Warszawski, Georg Weiss, Rolf Wölk, Edvard Zajec, Vilko Žiljak, Anton Zöttl

Dokumentarni film: Nove tendencije, 2008, Vladislav Knežević, režiser, Hrvatska televizija.

Subotnji seminari:

20. prosinca 2014.

Darko Fritz, "Sudionici društvene promjene iz 1960-ih i 1970-ih u digitalnoj umjetnosti"

10. siječnja 2015.

Sylvie Lacerte, "9 večeri inženjerstva i kazališta"

17. siječnja 2015.

Ekmel Ertan, "Povijesti postdigitalnog: medijska umjetnost u Turskoj"

24. siječnja 2015.

Oliver Grau, "Složenost izričaja digitalne umjetnosti: povijest medijske umjetnosti i njezin utjecaj na arhive i humanističke znanosti"

7. veljače 2015.

Jussi Parikka, "Arheološka 'promjena instalacija' suvremene umjetnosti"

14. veljače 2015.

Armin Medosch, "Tehnološka podsvijest i digitalna umjetnost "

21. veljače 2015

Christiane Paul, "Genealogije digitalnog: 'post'-kritika"

Autor vizuala: Fatih Aydogdu

http://www.akbanksanat.com/en/akbank-sanat-beyoglu/sergi/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.