Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica: Umjetnost šopinga

Subota, 13. 12. 2014. od 12 do 16 sati

Mjesto: Avenue Mall i Muzej suvremene umjetnosti

Okupljanje ispred fontane u predvorju Avenue Malla u 12 sati

O čemu je radionica?

U blagdanskoj euforiji kupnje stiže i radionica o šopingu…. Hm?

O čemu je radionica? O tome što bismo mogli kupiti za npr. fiktivnih 80.000 kuna? O tome što smo sve spremni kupiti i prodati? Ili, još bolje… zamislimo da možemo kupiti sve. Ili možda, ništa?

Što zapravo radimo na radionici?

Idemo na “izlet” u Avenue Mall i potom u Muzej suvremene umjetnosti. Istražit ćemo sličnosti i razlike. U trgovačkom centru nećemo kupovati, nego ćemo ga fotografirati i gledati na drugačiji način.

U Muzeju ćemo se nastaviti baviti šopingom, ali kao temom za stvaranje umjetničkog rada. Zato što muzej nije samo mjesto gdje se izlažu i gledaju slike, skulpture i druga umjetnička djela, nego i mjesto gdje se na kreativan i kritički način mogu promišljati stvari i događaji u našoj okolini. Organizirat ćemo zajedno mali umjetnički eksperiment: simulaciju jednog posve drugačijeg šoping centra. Crtat ćemo, dizajnirati i trošiti izmišljeni novac i izmišljene stvari za prodaju. Pričat ćemo o snimkama koje smo napravili u susjednom Avaneu Mallu. Zapravo, istražit ćemo kako je moguće svakodnevne stvari i aktualne društvene teme predstaviti kroz suvremene umjetničke medije.

Po završetku radionice organizirat ćemo prezentaciju vaših radova u edukativnom prostoru MSU-a, u Školici.

Zašto?

Živimo u svijetu gdje rečenica “postoje stvari koje novac ne može kupiti” prijeti da postane patetična fraza iz reklama za stvari koje “moramo” kupiti. U svijetu gdje se pored odjeće i najnovijih mobilnih telefona, ponekad i ponegdje prodaju i ljudi, moral i uvjerenja, a uspjeh i sreća mjere količinom novca i stvari koje posjedujemo. Što nam znači svakodnevno šopingiranje? Još jednu ovisnost ili tek zabavu, potrošnju vremena i osjećaja?

Što možemo reći o sebi - ili protiv sebe - kroz šoping i kakve to veze ima s umjetnošću?

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Ponesite obavezno vaše mobilne telefone s kamerom ili foto aparate i kablove za prebacivanje na komp.

Voditeljica radionice: Ana Nedeljković, vizualna umjetnica i edukatorica, voditeljica nove programske cjeline edukativnog programa Kulturnog centra Beograda.

Zbog ograničenog broja sudionika potrebne su prijave na e-mail: eduakcija@msu.hr najkasnije do 12. prosinca 2014. do 16 sati

Ana Nedeljković rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, a 2012. je doktorirala na istom fakultetu. Aktivna je kao vizualna umjetnica i edukatorica.

Njen prvi animirani film “Rabbitland” koji je radila zajedno s Nikolom Majdakom mlađim, 2013. godine na Berlinskom filmskom festivalu nagrađen je Kristalnim medvjedom i prikazan je na brojnim festivalima širom svijeta, osvojivši nekoliko važnih nagrada.

Od 2009. godine bavi se edukacijom mladih u području suvremene umjetnosti, najviše kroz različite serije radionica. Surađuje s brojnim kulturnim institucijama, školama i umjetnicima. Od 2013. godine koncipira i vodi edukativne programe Kulturnog centra Beograda.

Dodatne informacije:

www.ananedeljkovic.com

www.kcb.org.rs/edukacija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.