Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Pozvani umjetnici na natječaju T-HT@MSU.HR

Odabrani su: Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić

Stručno povjerenstvo Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr (u sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; izv.prof.dr.sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; prof. Peter Kogler, multimedijski umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Igor Španjol, kustos, MG Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a) izabralo je sljedećih troje umjetnika koji će na poziv predstaviti svoje radove u sklopu izložbe T-HT@msu.hr: Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić.

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu. Devet godina bio je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2003. seli se u Berlin, gdje i danas djeluje kao slobodni umjetnik. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama: u Museu d'Agua u Lisabonu (2002), “Spremište”, Tekstilni kombinat Zagreb, TKZ (2004), “Bestežinske slike”, Labor 019, Berlin (2004), “Promatranje”, Prima Center Berlin (2005), “64”, Galerija Josip Račić, Zagreb (2006), “Deklaracija”, Haus Ungarn/BHC Kollektiv, Berlin (2008) i druge. Godine 2008. realizirana je retrospektivna izložba njegovih radova u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, pod nazivom “Najbolje slike”, koja je obuhvatila radove nastale između 1984. i 2008. godine. Tom prilikom objavljen je opsežni katalog njegovih radova pod nazivom “Najbolje slike” autorice Blaženke Perice (Galerija Klovićevi Dvori, Zagreb, 2008). Artuković je primio Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film “Krađa” u režiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film “L. A. nedovršeno” Igora Mirkovića iz 2008. godine. Živi i radi u Berlinu.

Martina Kramer rođena je u 1965. u Zagrebu. Studirala je slikarstvo na ALU Zagreb. Od 1989. živi u Francuskoj, gdje je diplomirala na umjetničkom smjeru lyonske likovne akademije, ENBA. Godine 1990. upoznaje Jeana de Breynea te se pridružuje vijeću Galerie l'Ollave. Redovito izlaže u Hrvatskoj, Francuskoj i drugim zemljama Europe. Godine 1995. sudjeluje na Bijenalu u Veneciji u Hrvatskom paviljonu. Od 2002. počinje se baviti prevođenjem tematskih eseja i poezije. Problematika svjetlosti i tvari vida u središtu je njezinih istraživanja. Inicira i ostvaruje nekoliko likovnih projekata u dijalogu sa suvremenom fizikom, te na razmeđu umjetničkih izraza i znanstvenih koncepata

Goran Škofić rođen je 1979. u Puli. Diplomirao je na umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. U svojim radovima istražuje i problematizira poziciju pojedinca unutar raznih društvenih sfera suvremenog života. Društvena kontrola, manipulacija, manjkavost tijela, društveni aspekti i apsurdi svakodnevnice stalne su teme njegova rada. Škofićevi radovi uključuju foto i video kolaže, video performanse, film i zvuk, prostorne instalacije. Škofić je izlagao u brojnim domaćim i inozemnim galerijama i muzejima, uključujući i prezentacije u umjetničkim institucijama i umjetničkim školama te sudjelovao na međunarodnim festivalima i bijenalima. Godine 2009. dobitnik je nagrade Radoslav Putar kao najbolji hrvatski umjetnik do 35 godina starosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.