Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba radova sudionika fotografskih radionica 6. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

Otvorenje: četvrtak, 22. siječnja u 19 sati.

Fotografske radionice 'Antihektura’, Arhitektonska fotografija/fotografiranje arhitekture, Interpretacija arhitekture i Fotografiranje arhitektonskog prostora

Radionice su se odvijale u sklopu Dana fotografije Arhiva Toše Dabca a bavile su se tehničkim i kreativnim problemima s kojima se susrećemo pri fotografiranju arhitekture uz stručno vodstvo uglednih fotografa Miljenka Bernfesta, Damira Tiljka, Bojana Mrđenovića i Luke Kedže.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 30 polaznika radionica u dobi od 16 do 35 godina

Radovi s radionica sada se predstavljaju na izložbi u Arhivu Tošo Dabac

Izložba ostaje otvorena do 29.1. Ulaz slobodan.

Arhiv TD otvoren je od 12-17 sati

Autorica projekta: Marina Benažić, voditeljica Zbirke Arhiv Tošo Dabac

Kustosica-koordinatorica projekta: Ivana Janković, kustosica Zbirke Arhiv Tošo Dabac

Kontakt: marina.benazic@msu.hr

ANTIHEKTURA

Voditelj radionice: Luka Kedžo, fotograf

Ova radionica pomalo neobičnog naslova Antihektura namijenjena je djeci i mladima u dobi od 14 do 16 godina. Antifotografskog je tipa, a bavi se fotografijom arhitekture u njezinu nestandardnom smislu i obliku. Polazna je točka radionice rad Toše Dabca na polju fotografije arhitekture. Fotografije koje prikazuju arhitekturu na neki nas način uvlače u već gotove svjetove koji imaju zamrznut pogled i neku vrstu fiksacije materijala, što će se na ovoj radionici nastojati promijeniti.

Polaznice i polaznici radionice koristit će se već postojećim Dabčevim fotografijama te na taj način pristupiti kreiranju novih fotografija. Radionica će im pružiti ideje i poticaje za kreiranje alternativnih svjetova, ali i alternativnih mogućnosti kreacije same fotografske slike. Upoznat će se s različitim fotografskim tehnikama i manipulacijama kao i s radom autora koji su na taj način djelovali ili još uvijek djeluju. Nakon uvoda te upoznavanja s tehnikama i mogućim načinima rada upustit će se u realizaciju vlastitog rada uz mentorsko vodstvo voditelja radionice.

Radovi polaznika i polaznica radionice bit će predstavljeni na zajedničkoj izložbi u sklopu 6. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

Za ovu radionicu nije potrebna profesionalna fotografska oprema, kao ni prethodno znanje iz fotografije, nego dobra volja, zainteresiranost i otvorenost prema novom načinu rada i razmišljanja.

Luka Kedžo rođen je u Dubrovniku 1986. godine. Završio je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svojem radu koristi se različitim pristupima fotografiji kao i njezinoj prezentaciji javnosti. Izlagao je na više skupnih izložbi. Do sada je vodio nekoliko radionica fotografije, od kojih je jedna održana u CEKATE-u, dok su druge održane u sklopu Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac (MSU), Nultih dana galerije SKC u Rijeci te u Senior centru zaklade Zajednički put na Jarunu. Živi i radi u Zagrebu.

ARHITEKTONSKA FOTOGRAFIJA / FOTOGRAFIRANJE ARHITEKTURE

Voditelj radionice: Miljenko Bernfest, dipl. ing. arhitekture

Na uvodnom predavanju u trajanju od 30 minuta polaznici i polaznice imat će se prilike upoznati s fotografijama predavača, kao i s izborom fotografija arhitekture drugih fotografa.

Radionica će se provoditi na način da polaznici fotografiraju nekoliko poznatih zagrebačkih zgrada koje će morati predstaviti putem portfolija s po šest fotografija (nova zgrada Muzičke akademije, Ban centar i Francuski paviljon u SC-u). Nakon pregleda fotografija i diskusije o njima, polaznice i polaznici zajedno s voditeljem obići će iste lokacije i ponovno ih snimiti uz upute i korekcije voditelja.

Miljenko Bernfest rođen je u Zagrebu 1956. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1980. u klasi profesora Miroslava Begovića. Tijekom studija, a i kasnije, aktivno se uz arhitekturu bavi i arhitektonskom fotografijom. Nakon diplome radi u raznim biroima u Zagrebu, Aucklandu i Sydneyu. Godine 1979. upisao je studij filmske kamere na ADU-u u Zagrebu, ali odustao je od studija nakon prvog semestra. Fotografije su mu objavljivane u vodećim arhitektonskim časopisima u Hrvatskoj i svijetu.

INTERPRETACIJA ARHITEKTURE

Voditelj radionice: Damir Tiljak, fotograf

U sklopu radionice sudionici će pokušati interpretirati odabrane fotografije Toše Dabca u kontekstu vremensko-prostornih promjena kojima su pojedini arhitektonski objekti podvrgnuti od vremena nastanka originalne fotografije. U fotografskom smislu interpretaciju pojedine vizure najbolje je izvesti ne samo s istog mjesta odakle je originalna fotografija snimljena nego i s istim parametrima koji određuju perspektivne odnose na slici, kao što su odnos formata i žarišne duljine objektiva. Pokušat ćemo ustanoviti koliko se moderna fotografija ukorijenjena u digitalnoj tehnologiji malih senzora može približiti srednjem formatu u kreiranju odnosa na slici te na koji se način može poboljšati interpretacija arhitekture modernim fotografskim alatima.


Damir Tiljak magistrirao je fotokemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Predsjednik je Fotokluba Zagreb, glavni i odgovorni urednik prvoga hrvatskog fotografskog portala fot-o-grafiti.hr te voditelj škole fotografije Fotonaut u Fotoklubu Zagreb. Objavljuje tekstove u mnogim fotografskim časopisima u Hrvatskoj i svijetu. Fotografijom se bavi od 1981., a edukacijskim radom u području fotografije od 2000. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

FOTOGRAFIRANJE ARHITEKTONSKOG PROSTORA

Voditelj: Bojan Mrđenović,fotograf

Radionica se bavi tehničkim i kreativnim problemima s kojima se susrećemo u fotografiranju arhitekture.

U teorijskom dijelu radionice polaznici će dobiti uvid u povijest fotografiranja arhitekture. Praktični dio radionice realizirat će se kroz terensko fotografiranje, s naglaskom na pitanje kako prepoznati i zabilježiti karakter urbanog prostora. Referentni materijal za rad bit će fotografije arhitekture koje je Tošo Dabac kroz dugi niz godina snimao u Zagrebu.

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti te na preddiplomskom studiju filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Za svoj fotografski rad nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2011./2012. te prvom nagradom na natječaju Rovinj Photodays 2013. u kategoriji Arhitektura.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.