Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba Vlaste Delimar "Zrela žena" u Ljubljani

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, 17. listopada 2014. do 10. siječnja 2015.

Nakon prve retrospektivne izložbe „To sam ja'“u MSU, izložba Vlaste Delimar je u nešto manjem obimu od listopada 2014. predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani pod nazivom „Zrela žena“.

Umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-ih godina, u vrijeme kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u punom intenzitetu. Od samih početaka djelovanja na direktan način, vrlo samosvjesno gradi svoj umjetnički opus. Druženje s Grupom šestorice autora, i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Poodrom te poslije galerije Proširenih medija, odredili su smjer i oblike njezina umjetničkog djelovanja. Odbacuje formalno obrazovanje, kao nedostatno, konzervativno, zastarjelo i raskida s tradicionalnim principima konstruiranja rada usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse. Odabir vlastita tijela kao primarnog medija rada, odredilo je poziciju Vlaste Delimar kao izdvojenu i samosvojnu umjetnicu bez izravnih sljedbenica, ali i prethodnica. Njezin je rad 90-ih hrvatska likovna kritika pokušala odrediti kao opus koji pripada feminističkom krilu umjetnosti, radu umjetnika u prvom licu, ekspresiji tijela, ego tripu… Vlasta Delimar kontinuirano i dosljedno odbija svoj rad tumačiti kroz termin „ženski“ ili „feministički“, inzistirajući na univerzalnoj umjetnosti, koja se ne dijeli ni na mušku ni na žensku. Odbija identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji. Ona zazire od pozicioniranja u različite strukture, opire se organizacijama, ideologijama, inzistira na i bori se za vlastitu individualnost, i tako čuva prostor oslobođen od svih normi unutar kojega može slobodno razvijati svoju kreativnost, svijet, čistoću i beskompromisnost umjetničkog izraza.
Uz prve performanse koje je izvodila sa Željkom Jermanom, u kojima propituje muško-ženske odnose, Vlasta Delimar izvela je i niz akcija koje su se zbivale izvan galerijskog prostora, i imale su za cilj neposredan, direktan kontakt s publikom. U radovima nastalim tijekom 80-ih koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice… proširujući domete vlastite senzibilnosti i senzualnosti.

Kontinuitet izvedbi performansa od kraja 70-ih do danas, uključujući intimne performanse, često provokativne, ili danas već antologijske (Lady Godiva, Zagreb, 2001), svrstava Vlastu Delimar, uz Tomislava Gotovca/Antonia Lauera, u najvažnije hrvatske protagoniste body arta.
Godine 2005. Vlasta Delimar započela je projekt Moja zemlja Štaglinec koji je prerastao u tradicionalni međunarodni skup umjetnika, na imanju u selu Štaglinec nedaleko od Koprivnice. Tema manifestacije je zemlja u svim aspektima, od praiskonskog do metafizičkog poimanja zemlje, koju umjetnici interpretiraju kroz performanse i akcije, instalacije, video, fotografiju i zvučne radove.

Izložbu u Ljubljani omogućila zaklada „Hrvatska kuća- Croatian house“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.