Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dva filma Deimantasa Narkevičiusa u Gorgoni

Premijerno prikazivanje u Hrvatskoj, dvorana Gorgona, MSU, utorak, 17.2., u 18 sati

U povodu izložbe Deimantasa Narkevičiusa Da Capo u Muzeju suvremene umjetnosti, kustosa Marca Scotinija i Radmile Ive Janković, premijerno u Hrvatskoj predstavljamo dva Narkevičiusova filmska uratka The Role of a Lifetime / Uloga života, 2003 (16 minuta) i Ograničeni osjećaj / Restricted Sensation, 2011 (45 minuta). Uvodna riječ: Hrvoje Turković, teoretičar i povjesničar filma.

Filmovi su na engleskom jeziku.

Ulaz na projekcije slobodan.

The Role of a Lifetime / Uloga života, 2003

16 mm film prebačen na DVD

16 mm film prebačen na DVD

boja i c/b
Zvuk: engleski
Trajanje: 16 minuta

Film kombinira tri različita elementa: prvi je intervju Deimantasa Narkevičiusa s britanskim redateljem Peterom Watkinsom u Litvi gdje je Watkins dugo vremena živio za vrijeme samonametnutog egzila. Drugi dio filma sastoji se od niza crteža litavskog krajolika koji prikazuje neobičan tematski park Grüto, koji je nakon osamostaljenja Litve postao spremištem soc-realističkih skulptura. Treći sadrži pronađene amaterske snimke svakodnevice u Brightonu. Film je nastao kao posveta filmskom skeptiku Peteru Watkinsu. No, ne samo sadržajem, nego i samim pristupom dokumentarnom žanru u kojemu se događaju neočekivani spojevi zvuka i slike s ciljem dekonstrukcije konvencionalne vizualne retorike povijesnog svjedočenja i pronalaženja vlastita kinematografskog jezika koji povijest neće izložiti silama ideološke asimilacije i eksploataciji u mas medijima. S druge strane, bilježi likovni kritičar Jan Verwoert: “Iznenadne promjene i namjerne nepodudarnosti između slike i zvuka, zadržavaju gledateljevu budnost u odnosu na činjenicu da je film mnogo više od pukog prikazivanja stvari, budući da pomoću montaže kreira svoje vlastite realnosti”.

Ograničeni osjećaj / Restricted Sensation, 2011

HD video prebačen na blu-ray disk
boja, zvuk (dijalozi na litavskom, ruskom i poljskom; titlovi na engleskom)
Trajanje: 45 min

U filmu Restricted Sensation, litavski umjetnik istražuje poteškoće i paradokse života homoseksualnog para u vrijeme sovjetske okupacije Litve u sedamdesetima. Ambiciozni mladi pomoćnik kazališnog redatelja Laimonas Siauciuvenas (Valentinas Krulikovskis) optužen je za homoseksualnost i izgubi posao. Ispituje ga sovjetska policija no ne može se braniti, budući da institucionalizirani jezik kojeg koristi službenik prešutno poriče tu mogućnost...

Film je nastao u povodu izložbe You Are Not Alone koja se 2011. održala u Barceloni. Kako bi istražio odnos prema homoseksualnosti u vrijeme kada je postojala službena klauzula u sovjetskom kaznenom zakonu koja je ljude homoseksualne orijentacije, i u slučajevima kada nije za to postojalo stvarnih dokaza, osuđivala na čak i do 3 godine zatvora, umjetnik nastoji ostvariti kontakt sa starijom gay generacijom, te litavskom udrugom za prava homoseksualaca. To je jedan od razloga zbog kojega su šezdesetogodišnjaci i onda kada je seksualna orijentacija postala stvar slobode izbora radije „ostali u ormaru“, dok s druge strane, ženska homoseksualnost nikad nije kriminalizirana jer se smatralo da je to nešto što se može izliječiti, tumači Deimantas Narkevičius u intervjuu povodom prikazivanja filma „Restricted Sensation“ na Berlinskom filmskom festivalu 2012.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.