Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s arhitektom Borisom Podreccom

"Iskustva i suradnje: od Avgusta Černigoja do Petera Koglera" , petak, 20. 2. 2015. u 18 sati, MSU Baunet cafe

U povodu zatvaranja iznimno uspješne izložbe Petera Koglera, a kao najava izložbe „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ (BAUNET) koja se u Muzeju suvremene umjetnosti otvara 9. svibnja 2015., održat će se razgovor s istaknutim austrijsko-slovenskim arhitektom Borisom Podreccom. Boris Podrecca govorit će o svom radu – od samih početaka kada je njegov učitelj u Trstu bio konstruktivistički umjetniki student na Bauhausu, Avgust Černigoj – sve do najnovijih arhitektonskih ostvarenja od kojih se ističe projekt stanice metroa u Napulju, ostvaren u suradnji s multimedijskim umjetnikom Peterom Koglerom.

Boris Podrecca u svojem će nam izlaganju tako spojiti dvojicu umjetnika koje naš Muzej predstavlja u ovoj godini. Naime, u svibnju u okviru velike pregledne izložbe "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse", bit će izloženi radovi Avgusta Černigoja, slovenskog konstruktivističkog umjetnika. Černigoj je bio Podreccin učitelj za vrijeme školovanja u Trstu, te je kao iznimna osobnost ostavio na njega velik trag: "Avgust Černigoj bio je učenik Kandinskog i Moholy-Nagya. On je bio veoma svestran umjetnik. Za života je slovio kao boem, a dvadesetih je godina radio nevjerojatne konstruktivističke sheme… Černigoj me prvi gurnuo u hladne vode Gestalta.“

Na drugom pak kraju te vremenske linije jest suradnja Borisa Podrecca na novom i izazovnom projektu u Napulju s Peterom Koglerom, multimedijskim umjetnikom čiju izložbu možete vidjeti samo još ovaj tjedan u Zagrebu.

Razgovor s Borisom Podreccom vodit će ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, i kustosica izložbe Petera Koglera, mr.sc. Snježana Pintarić.

Boris Podrecca ( Beograd, 1940.) istaknuti je austrijsko-slovensko-talijanski arhitekt. Studirao je u Beču i bio je redoviti profesor na Sveučilištu u Stuttgartu, te gostujući na mnogim prestižnim sveučilištima diljem svijeta. Prepoznat je kao jedan od autora koji u svojim arhitektonskim realizacijama izvrsno spaja srednjeeuropsku i mediteransku tradiciju sa suvremenim tendencijama. Autor je brojnih arhitektonsko-urbanističkih projekata diljem Europe, a među njima i: Tartinijev trg, Piran; Sveučilišni trg u Salzburgu; Pariški trg u Stuttgartu; Neuer Platz u Klagenfurtu; Zgrada Basler osiguranja, Beč; Austrijski kulturni institut Prag; Milenijumski toranj, Beč; Muzej moderne umjetnosti Ca'Pesaro, Venecija; Muzej keramike, Ludwigsburg, itd. U Zagrebu je njegov projekt Centra Cvjetni izazvao mnogobrojne polemike zbog gradnje u samom središtu grada. Radio je i oblikovanje izložbi u važnim muzejima i galerijama Europe.

Avgust Černigoj (1898, Trst – 1985, Sežana) bio je slovenski umjetnik poznat po avangardnim eksperimentima u konstruktivizmu. Školovao se u Trsu, Bologni i Münchenu. Bio je jedini slovenski student na čuvenoj Bauhaus školi u Weimaru. Po povratku iz Bauhausa, od 1923. do 1925. radio je kao profesor na tehničkoj srednjoj školi u Ljubljani. Nastanio se u Trstu 1927. gdje je živio od raznih povremenih poslova, kao na primjer – maljanje brodova. Poslije je podučavao crtanje u slovenskoj srednjoj školi u Trstu. Posljednje godine života proveo je u Lipici.

Peter Kogler rođen je u Innsbrucku, Austrija (1959). Živi i radi u Beču.

Izlagao je na međunarodnim izložbama, poput Venecijanskog bijenala (1986, 1993, 1995), Documenta IX (1992) i Documenta X (1997) u Kasselu. Autor je mnogobrojnih radova u javnim prostorima.

***

"Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse" (BAUNET) izložba je koja će biti održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 9. svibnja do 26. srpnja 2015. godine. Ta je izložba dio istoimenog međunarodnog istraživačkog projekta u kojem sudjeluju četiri kulturne institucije iz četiri europske zemlje - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Voditelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. Projekt ostvario potporu iz europskog fonda Program Kultura 2007. – 2013.

Izložba će cjelovito istražiti i prezentirati djelovanje umjetnika iz regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije : Avgust Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine.

Izložbom u MSU bit će prikazani i valorizirani opusi umjetnika – studenata na Bauhausu, zatim utjecaji obrazovnog koncepta Bauhausa na njihove individualne umjetničke prakse, kao i na poslijeratnu umjetnost u regiji. Usto, kao komparativni materijal na izložbi će biti prikazani radovi čuvenih profesora na Bauhausu, znamenitih umjetnika, među kojima ističemo Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, László Moholy-Nagy i druge. Tako će prvi put biti prikazane iznimno važne veze naših studenata i profesora kod kojih su polazili nastavu.

Poslije razgovora, pridužite nam se na domjentku u Baunet cafeu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.