Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MIMO: Fjodor i The Marshmallow Notebooks

Dvorana Gorgona, nedjelja, 1. ožujka 2015. u 20 sati

Uz izravan prijenos na 1. programu Hrvatskog radija, projekt MIMO i u drugoj sezoni nastavlja s promocijom originalne Hrvatske glazbe.

U nedjelju, 1. ožujka 2015. s početkom u 20h, MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) će u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti ugostiti glazbenike iz Zagreba: psihodelični space/noiz bend Fjodor te indie-pop kantautora Matiju Habijanca poznatog kao The Marshmallow Notebooks.

Projekt MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) pokrenut je u partnerstvu udruge ViBRa, incijative FREE STAGE i HRT-a temeljenom na zajedničkim ciljevima i težnjama ka doprinosu pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb.

Druga sezona projekta MIMO sastoji se od ciklusa koncerata koji će se održati od listopada 2014. do lipnja 2015. svake prve nedjelje u mjesecu u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Na svakom koncertu bit će predstavljen jedan kantautor i jedan sastav, a odabrani su prema tri osnovna kriterija: kvaliteta, autentičnost i nedovoljna zastupljenost u javnosti. Koncerti imaju izravan prijenos na 1. programu HR-a i video live stream na više internet portala. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji omogućuju posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Također, svaki koncert ugošćuje stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.

Glavni cilj MIMO projekta je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj koje uspješno prati europske trendove te je prepoznato i cijenjeno kod nas i u svijetu.

Urednik programa za MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent

Fjodor, pshihodelični/space/noiz bend iz Zagreba čija je glazba nastala pod utjecajem različitih glazbenih žanrova kao što su Krautrock, Jazz, Noiz, Space, elektronika, metal, balkanska i orijentalna te suvremena i klasična glazba osnovan je 2006. godine kao trio. Samostalno su izdali dva albuma: "I" (2008.) i "Riding through the Black Hole" (2011.) ni ne pokušavajući pronaći izdavača.

Njihovo prvo službeno izdanje pod okriljem grčkog izdavača Cosmic Eye Records izdano je u rujnu 2013. u suradnji s Dušanom Žicom (Temple of the Smoke) na klavijaturama. "St. Anthony’s Fire" može se nazvati konceptualnim albumom u obliku jedne 45-minutne pjesme koja je utjelovljenje čistog instrumentalnog progresiv rocka pomiješanog sa psihodeličnim rifovima i space synthom. Tokom godina, bend je odradio nekoliko europskih i balkanskih turneja te dijelio pozornicu s odličnim bendovim poput Zechs Marquise, Dukatalon, Belgrade Noiz Society i Oresund Space Collective.
Za Fjodor kažu da zvuče kao rani Pink Floydi na steroidima, a trenutnu postavu benda čine Ivan Beuc na gitari, Aljoša Reljić na bubnjevima i Mirko Golubić na basu.

The Marshmallow Notebooks je Matija Habijanec, osebujni krapinski kantautor sa zagrebačkom adresom koji već više od 18 godina stvara indie-pop/folk glazbu. Kao DIY glazbenik, nikada nije imao diskografa već djeluje pod vlastitom improviziranom izdavačkom kućom Noisy Night Records. Nakon što je pod starim imenom Marshmallow u kućnim uvjetima snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran), pod novim je imenom, The Marshmallow Notebooks, snimio tek hvaljeni istoimeni album koji se prvo pojavio na internetu kao besplatni download, pa na mnogim godišnjim listama najboljih albuma u regiji, a potom i na vinilu koji je za već spomenuti Noisy Night izašao prije nešto manje od godinu dana.
Pošto Habijanec surađuje i nastupa s mnogobrojnim glazbenicima koji su nerijetko raštrkani svugdje po svijetu, postava benda koji će mu se pridružiti na MIMO koncertu ostaje iznenađenje.

Cijena ulaznice je 20 kn (za srednjoškolce 10 kn) od čega je 75% namjenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.