Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Performing the Museum

MSU, do 31. listopada 2016.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu treći je put za redom nositelj projekta koji financira Europska komisija. U studenom 2014. Započeli smo projekt pod nazivom Performing the Museum u ciklusu prvih odabranih za program Kreativna Europa u 2014.

Posebno nam je drago što je upravo projekt Peforming the Museum inicijativa četiri muzeja, pored MSU-a, tu su i Koruška galerija likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca, Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Fundacija Antoni Tapies iz Barcelone. Projektom se žele potaknuti nova promišljanja o poslovanju i ulozi muzeja ali i otvoriti neke praktične mogućnosti za njihovu budućnost, usmjeravajući se pritom na razvoj publike. Bavimo se resursima svih partnerskih institucija, te nekim tradicionalnim i već uvriježenim muzejskim praksama, ali i onim inovativnim, koje istražuju nove metodologije i primjenjuju nove, istraživačke procese.

Partnerski muzeji nastoje revalorizirati i nanovo promisliti svoje zbirke, arhive i metodologije rada, a sve u cilju razvoja potencijala za stvaranje znanja i povezivanja s različitim vrstama publike. Tradicionalne uloge muzeja, posebno onih posvećenih suvremenosti, su u stalnoj mijeni: njihove najvažnije aktivnosti već odavno nisu isključivo čuvanje, proučavanje i izlaganje umjetničkih djela, a od njih se s pravom očekuju aktivno uključivanje publike u muzejske procese. Upravo zbog toga projekt čini kombinacija izložbenog i edukativnog programa koja se zasniva na participativnom pristupu, namijenjenog kako muzejskoj publici tako i osoblju. Na kraju, stvaranje znanja koje se temelji na ne-hegemonijskom, emancipatornom načelu, osnovna je ideja kojim se vode partnerski muzeji na ovom projektu.

U svakom pojedinom muzeju, pa tako i Muzeju suvremene umjetnosti, Performing the Museum nastoji uspostaviti aktivan dijalog s publikom kroz niz prezentacija, namjenskih produkcija, edukativnih radionica te predstavljanja umjetničkih istraživanja u javnosti. Namjera je, kako za zaposlene u institucijama, tako i za korisnike i široku publiku, osvijestiti institucionalne resurse koji izlaze izvan uobičajenih okvira muzejskih zbirki, stalnog postava i muzejskih izložbi te pozornost svratiti i na muzejsku dokumentaciju, arhitekturu i uvjete izlaganja, kontekste posredovanja umjetnosti i njezine produkcije, institucionalnu pisanu i nepisanu povijest, zaposlene i suradnike te, konačno, i publiku samu.

Tijekom projekta svoja će istraživanja i produkcije ostvariti niz umjetnica i umjetnika: Andreja Kulunčić, Pilvi Takkala, Nike Autor, Isa Rosenberger, Fokus grupa, Karol Radszizewski, Sorena Thilo Fundera, Jasmina Čibić, Lùae Coderch, Roger Bernart, Zoran Todorović, Dan Perjovschij, Tadej Pogačar, Dalibor Martinis, Vadimir Fishkin, Pep Vidal, grupa Škart i kolektiv LaFundició i ObjetologÍas, te istraživači i kustosi Ana Kutleša, Barbara Steiner, Anna Lena von Heldolf i Oriol Fontevilla. U sklopu projekta bit će rastaurirana i digitalizirana Didaktička izložba iz Zbirke informacijskog i dokumentacijskog odjela MSU-a.

Detaljan program projekta predstavit će se na press-konferenciji 16. travnja 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a sudjelovat će neki od pozvanih umjetnika te svi autori koncepcije projekta.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.