Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr razgovori: Sabina Mikelić i Marina Paulenka

Prostor izložbe, utorak, 24. ožujka u 17 sati

Popratni program ovogodišnje osme izložbe hrvatske suvremene umjetnosti T-Htnagrada@msu.hr, nastavljamo razgovorom s umjetnicama Sabinom Mikelić i Marinom Paulenka. Autorice će predstaviti vlastite radove prezentirane na izložbi, koji svaki na specifičan način obrađuju temu intime i doma.

Sabina Mikelić filmom Mula, skupina korijenja svezanog zajedno prenosi nam svoju intimnu obiteljsku priču. Autorica u prvim kadrovima prikazuje primopredaju očevih i majčinih knjiga te vlastiti osvrt na to naslijeđe. U želji da izrazi zahvalnost roditeljima i da se na neki način oprosti od stvari koje oni predstavljaju, provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom. Prikaz zajednički provedenog vremena i priče o prošlosti na neizravan način ocrtavaju njihove odnose i objašnjavaju ulogu rada i umjetničkog poziva.

Seriju fotografija Drugi dom Marina Paulenka snima u kaznionici u Požegi, jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj u kojoj preko 130 zatvorenica odslužuje kaznu zatvora. U hrvatskom Zakonu o izvršenju kazne zatvora stoji da je fotografiranje ili snimanje zatvorenika dozvoljeno samo na način u kojem im se ne otkriva identitet. S obzirom na to da povijesni reduktivni forenzički portreti svojim prikazom brišu sve osim kriminalnog identiteta, autorica fotografira zatečene prizore ženskih soba, spavaonica, ćelija, kupaonica te ‘privatnih’ i ‘osobnih’ stvari, prikazujući način života zatvorenica. Nadzorne institucije pokušava povezati s obiteljskim domom, modelom prema kojem funkcioniraju zatvori u svrhu ‘preodgoja žena’.

Razgovor sa Sabinom Mikelić i Marinom Paulenka vodit će Leila Topić, kustosica Zbirke filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti. Nastojat ćemo uključiti u razgovor i publiku, koju pozivamo da pitanjima, komentarima i vlastitim razmišljanja o radovima umjetnica potakne diskusiju.

Okupljanje na recepciji MSU-a u 17 sati, nakon čega nastavljamo razgovor pred navedenim radovima u prostoru izložbe T-HTnagrada@msu.hr.

Ulaz na izložbu i sudjelovanje u programu su besplatni.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.