Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: Hubert Hoffmann – sva arhitektura je prostorna umjetnost

Neue Galerie, Graz, 26. ožujka do 7. lipnja 2015.

U okviru međunarodnog projekta „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ u Neue Galerie u Grazu 26. ožujka 2015. u 19 sati bit će otvorena izložba „Hubert Hoffmann - sva arhitektura je prostorna umjetnost“ (Alle Architektur ist Raumkunst). To je prva od četiriju izložbi u okviru projekta BAUNET i prikazat će arhitektonski opus njemačkog arhitekta, urbanista i dizajnera Huberta Hoffmanna koji se školovao na Bauhausu, a potkraj pedesetih godina arhitektonsku i pedagošku karijeru nastavio na Tehničkom sveučilištu u Grazu.

To je ujedno uvod i najava zagrebačke izložbe “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ koja će u MSU Zagreb biti otvorena 9. svibnja 2015.

Hubert Hoffmann započeo je školovanje na Bauhausu u Dessauu 1926. kada školu vodi njezin osnivač, Walter Gropius. Pripremni tečaj pohađao je kod Josefa Albersa, a poslije studij nastavlja na radionicama Lászla Moholy-Nagya, Paula Kleea i Vasilija Kandinskog.Nakon što je diplomirao 1930. godine kratko odlazi u Berlin, ali se već 1932. vraća na Bauhaus da bi surađivao s arhitektom i profesorom Ludwigom Hilberseimerom što će poslije uvelike utjecati na njegov rad.

Po završetku Drugog svjetskog rata gradonačelnik Dessaua, Fritz Hesse, angažirao je Hoffmanna da ponovno okupi i obnovi Bauhaus. Hoffmann se bavio raznim administrativnim i političkim poslovima s namjerom da oživi ideju Bauhausa, ali zbog političkog otpora ta ideja se nije uspjela u potpunosti ostvariti. Uspio je organizirati 22. berlinsku izložbu na kojoj je okupio vodeća imena Bauhausa poslijeratnog razdoblja, a bio je i jedan od inicijatora međunarodne izložbe Bauhausa pod nazivom Interbau, u berlinskoj četvrti Hansa u kojoj je planirao izgradnju stambenog naselja.

Godine 1959. postaje profesorom urbanizma i dizajna na Tehničkom sveučilištu u Grazu, a istodobno preuzima dužnost ravnatelja Instituta za urbanizam i regionalno planiranje. Na svojim je predavanjima primjenjivao pedagoški modele Bauhausa; za studente arhitekture pokrenuo je kolegij osnove dizajna sličan Pripremnom tečaju na Bauhausu. Ponajprije je želio potaknuti kreativnost i senzibilitet studenata te im pomoći u razvoju potencijala.

U suradnji s Hannesom Pirkerom 1978. godine osmislio je veliku izložbu u povodu šezdesete godišnjice Bauhausa, koja je održana u Galeriji K und L u Bruck an der Mur, a obuhvaćala je nove radove i projekte nekadašnjih studenata Bauhausa.

Projekt BAUNET međunarodni je istraživački projekt u kojem sudjeluju četiri kulturne institucije iz četiri europske zemlje - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Voditelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. Autorice BAUNET projekta su Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter.

Projekt je ostvario potporu iz europskog fonda Program Kultura 2007-2013, a podržavaju ga i Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Allinazkulturstiftung, Fondacija Art Mentor Luzern.

Izložba ostaje otvorena do 7. 6. 2015.

Autor izložbe: dr. Peter Peer, voditelj odjela moderne i suvremene umjetnosti Neue Galerie (Universalmuseum Joanneum, Graz)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.