Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr: predavanje Katarine Ivanišin Kardum

Školica, srijeda, 8. travnja 2015. u 17 sati

Katarina Ivanišin Kardum, jedna je od izlagačica na ovogodišnjoj natječajnoj izložbi T-HTnagrada@msu. Autorica će nas pobliže upoznati sa svojim radom nastalim 2014. godine pod nazivom Still Landscape Series III.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik: (Ne)osobno putovanje

„Prirodoslovna muzejska djelatnost u Dubrovniku započela je 1872. osnivanjem dubrovačkog Domorodnog muzeja, čiji je temelj činila prirodoslovna zbirka. Tijekom vremena, znanstvenici, stručnjaci i prirodoslovci pridonijeli su očuvanju te vrijedne zbirke, kao i stvaranju novih. Zbirke su preseljavane više puta, posljednji put u Zagreb za vrijeme Domovinskog rata, odakle su vraćene 2003. godine. Kao muzejska pedagoginja zaposlila sam se u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, koji je za javnost bio zatvoren gotovo trideset godina, potom je ponovno otvoren 2009. godine u novom prostoru, u centru grada. Privremeni stalni postav čini izbor iz zbirki, većinom preparata s kraja devetnaestog i početka dvadesetoga stoljeća kada je u Muzeju djelovao Baldo Kosić, istaknuti prirodoslovac, kustos i preparator. Njegovi znanstveni radovi svojedobno su otvorili važne teme u biologiji i prirodoslovlju, a danas nam pružaju mogućnost praćenja promjena biološke raznolikosti i razvoja prirodoslovne misli. Nadovezujući se na Kosićeve radove, sudjelovala sam kao autorica i su-autorica na projektima koji su uključivali muzejske edukativne programe, publikacije, katalog za djecu, te izložbe. U tim projektima muzejski predmeti sagledavani su u svom prirodoslovnom kontekstu, kako se to i očekuje od prirodoslovnog muzeja, ali i u njihovu kulturnom i povijesnom kontekstu. Poveznica svih projekata je kombinirano znanstveno i umjetničko istraživanje, rad s egzaktnim podacima, s naglaskom na interdisciplinarnom i međuinstitucionalnom povezivanju i van hrvatskih granica. Takav pristup znatno je pridonio reanimaciji Muzeja, njegove vrijedne zbirke i prirodoslovlja općenito. Za mene osobno najvažnije, kroz moje djelovanje u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, došlo je do brisanja granica između osobnih (umjetničkih) i poslovnih (znanstveno – edukacijskih) interesa.“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.