Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MSU kolekcija u Guggenheimu u Abu Dhabiju

Naš muzej je pozvan da sudjeluje u stvaranju postava nove svjetske atrakcije

Uprava MSU-a u srijedu putuje u Abu Dhabi na poziv novog Guggenheim muzeja, radi dogovora da u jednom krilu budu izložena djela iz kolekcije zagrebačkog muzeja.

Zgrada, koju je projektirao slavni Frank Gehry, imat će 450.000 četvornih metara i koštati 800 milijuna dolara. Bit će dvanaest puta veća od zgrade Guggenheima u New Yorku koju je projektirao legendarni Frank Lloyd Wright. U četiri izložbena prostora bit će stalni postav s djelima nastalima od 1960. do danas, ali i tematske izložbe. Posebna će pozornost biti posvećena konceptualnoj umjetnosti, pa je to glavni razlog poziva na suradnju zagrebačkog MSU-a koji ima bogatu internacionalnu kolekciju upravo takvih djela.

Koncepcija stalnog postava bazirat će se na velikim imenima suvremene američke umjetnosti kao što su Warhol, Rauschenberg, Richard Prince, Frank Stella, Donald Judd, Jeff Koons, James Rosenquist i drugi. No, također će mnogo prostora dobiti i umjetnici iz Azije i s Bliskog istoka, uglavnom nepoznati američkoj i europskoj publici.

Zbog svjetske ekonomske krize i Arapskog proljeća 2008. bili su prekinuti radovi na gradnji novog zdanja, ali od 2013. radi se intenzivno te se veliko otvaranje očekuje tijekom 2016.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.