Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr razgovori: Grgur Akrap, Ivica Malčić i Janko Ivčić

Prostor izložbe, četvrtak, 9. travnja 2015. u 17 sati

Pomalo zapostavljeno slikarstvo je i ove godine dobilo priliku da bude u konkurenciji za nagrade na izložbi T-HTnagrada@msu. Autori Grgur Akrap, Ivica Malčić i Janko Ivčić, pripadnici različitih naraštaja, u razgovoru će predstaviti svoje radove, govoriti o vlastitom pristupu slikarstvu te motivima koji ih pokreću.

Otkazana narudžba Grgura Akrapa rad je koji puno značenje dobiva tek čitanjem priče o slučajnom susretu i narudžbi slike s motivom konja za romsko vjenčanje. Kada je slikar već bio pri kraju sa slikanjem, dobio je nenadani poziv: “Smrad je napumpao drugu, vjenčanje otkazano, slika također!“ Naslikan na velikom Murtićevom platnu koje je slučajno dobio, crni je konj zbog obiteljske drame postao otkazanom narudžbom i „odjednom dobio karakteristike autoportreta“.

Slavimo žive a ne mrtve: hommage Mladenu Stilinoviću, rad slikara Ivice Malčića, nadahnut je retrospektivom Mladena Stilinovića Nula iz vladanja, održanom 2012/2013. u MSU-u. Natpisom „Lijen kao Mladen Stilinović“, Malčić odaje „počast velikom umjetniku koji za sebe kaže da je lijen“, a jedva primjetnom intervencijom na poštanskim markama s likom Josipa Broza Tita, mijenjanjem vrijednosti od 0,50 na 0,00, opet prema uzoru na Mladena Stilinovića, umjetnik je smanjio „vrijednost nekadašnjem pokojnom, nedodirljivom predsjedniku, o kojem se i danas mnogo priča.“

Izvodom iz diplomskog rada Janko Ivčić doslovno pretvara bilješke istraživanja svoje diplomske teme u slike. Ivčićeve slike i studijska bilježnica sa zapisanim idejama, rađene su u mjerilu 1:1 i gotovo da su identične. „Rezultat je tekstualno subjektivna i vizualno hladna dekonstrukcija slikarskog procesa kojoj je cilj bio prikazati sve što sudjeluje u slikarskom procesu i 'natjerati' slikarstvo da se izrazi, da se "dogodi", i to bez likovnosti, teme, sadržaja ili smisla i sličnog 'suvišnog'“.

Razgovor s Grgurom Akrapom, Ivicom Malčićem i Jankom Ivčićem vodit će Hanan El Sayed, povjesničarka umjetnosti. Nastojat ćemo uključiti u razgovor i publiku da komentarima i vlastitim razmišljanja o radovima umjetnika potakne diskusiju.

Okupljanje na recepciji MSU-a u 17 sati.

Ulaz na izložbu i popratne programe je slobodan


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.