Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba učeničkih radova: PoVEZivanje

Izložba je produžena do 18. 5. uz Međunarodni dan muzeja s temom Muzeji za održivi razvoj

Izložba likovnih radova „PoVEZivanje“ nastala je u suradnji dviju zagrebačkih škola i Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti. Tako je povezala istok i zapad grada Zagreba, dvije škole i muzej, 107 učenika i 2 učiteljice, druge i pete razrede, tradiciju i suvremenost, crtanje i slikanje, figurativno i apstraktno, ručni rad i rad fotokopirnog stroja...

U projektu je sudjelovalo 107 učenika 2. a razreda Osnovne škole Gornje Vrapče i petih razreda (5. a, b, c i d) Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, pod mentorstvom učiteljica Andreje Škribulje Horvat (OŠ Gornje Vrapče) i Mirjane Sever (OŠ Marije Jurić Zagorke).

Likovni radovi učenika ostvareni su kroz dva zadatka. Prvi likovni zadatak za drugi razred bio je „Crte po toku i karakteru“, a za pete razrede zadatak je bio „Strukturne crte – ornament“. Drugi i peti razredi likovne zadatke rješavali su s istim motivom i istom likovnim tehnikom. Motiv je bio vez s narodne nošnje Gornjeg Vrapča.

Učenicima su ponuđeni motivi s narodne nošnje pa su nakon izbora jednog motiva, upravo taj motiv crtali tušem (kistom, štapićem ili metalnim perom). Između nacrtanih likovnih radova učiteljice su odabrale najzanimljivije, fotokopirale ih i međusobno razmijenile.

U drugom likovnom zadatku učenici su odabirali jedan od fotokopiranih likovnih radova iz druge škole – učenici drugog razreda odabirali su između fotokopiranih crteža petih razreda, a učenici petih razreda birali su između fotokopiranih radova drugog razreda. Nakon što su odabrali fotokopirani crtež izrezivali su iz njega najzanimljivije dijelove i lijepili ih na papir u novom, slobodnom rasporedu. Rad su potom nastavili slikati vodenom bojom. Svi učenici, i oni drugog i oni petih razreda, bojom su rješavali isti likovni problem: kontrast toplo-hladno.

Postupkom redefinicije i slikanjem učenicima je pažnja usmjerena na šire likovno promišljanje početnog vezenog motiva. Pozornost više nije bila usmjerena na precrtavanje uzoraka veza odabranog motiva, nego je kroz postupke likovnog preoblikovanja usmjerena na likovno promišljanje tradicionalnih motiva naše baštine, preobraženih kroz višestruke postupke likovnog interpretiranja.

Promatrajući crteže i slike izložene na izložbi moći će se pratiti način na koji su učenici vidjeli i prikazali tradicionalne motive, te što je još zanimljivije, moći će se pratiti i odmak kojeg su učenici kroz ovakav postupak likovnog izražavanja napravili od realističnog prikaza motiva prema isticanju bitnog pa i prema čistoj apstrakciji.

Autorice projekta: Andrea Škribulja Horvat i Mirjana Sever

Dodatne obavijesti: eduakcija@msu.hr

Trajanje izložbe: 18. 4. - 18. 5. 2015.

Ulaz besplatan

Radno vrijeme: od utorka do nedjelje od 11 do 17 sati


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.