Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani pobjednici osme natječajne izložbe T-HT NAGRADA@MSU.HR

Katarina Ivanišin Kardum, Lovro Artuković, Borko Vukosav

Na prigodnoj svečanosti danas, 10. 4. 2015, u Muzeju suvremene umjetnosti dodijeljene su tri nagrade osmog natječaja T-HTnagrada@msu.hr. Na natječaj je pristiglo 166 radova, od kojih je stručni žiri odabrao 34 za izložbu i koji su bili u konkurenciji za najprestižnije otkupne nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu.

Zbog medijske raznolikosti pristiglih radova, autori kojih su umjetnici svih naraštaja, žiriju je kao kriterij za odabir na prvom mjestu bila izvrsnost. Time su se rukovodili i pri izboru nagrađenih.

Pred stručnim povjerenstvom nije bio nimalo lak zadatak, a ove je godine radilo u sljedećem sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić - predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; izv.prof.dr.sc. Leonida Kovač - Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; prof. Peter Kogler - multimedijski umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Igor Španjol - kustos, MG Ljubljana; Leila Topić - kustosica MSU-a

Prva nagrada pripala je Katarini Ivanišin Kardum za rad Still Landscape Series III, a nagradu joj je uručila Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Druga je nagrada pripala Lovri Artukoviću za dvije slike pod nazivom Ženski akt koji razmišlja i Drugi rad, a nagradu je preuzeo Tomislav Kličko, galerist Lovre Artukovića, koju mu je uručila mr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a.Treća je nagrada dodijeljena Borku Vukosavu za rad Jezera, a nagradu mu je uručila Sanja Milinović, direktorica odjela za direktan pristup na tržištu T-HT-a.

Nagrade su otkupne te u netto iznosima: prva nagrada 50.000 kuna, druga nagrada 45.000 kuna, a treća 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postat će dijelom zbirke T-HT@MSU. Svrha nagrada jest poticanje umjetničkog stvaralaštva na polju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Za T-HT ovaj je projekt od velike važnosti, jer utjelovljuje sve ključne ciljeve korporativne društvene odgovornosti kako je mi zamišljamo, ističe v.d. direktorica korporativnih komunikacija T-Hrvatskog Telekoma Antonija Jergović. „Umjetnost je prije svega kreativnost, inovacija, a upravo to su vrijednosti na kojima T-HT gradi svoju poslovnu sadašnjost i budućnost. Sudjelovanjem u ovom projektu potičemo kreativnost i inovativnost cijeloga društva, a ona se prelijeva i na poduzetništvo. Stoga ovakve projekte smatramo i kulturno i poslovno vrijednima“, poručila je Antonija Jergović.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 12. travnja 2015. Ne zaboravite: ovo je nagrada u kojoj i publika odlučuje! Još imate mogućnost dati svoj glas radu koji se vama najviše svidio. Umjetnik s najviše glasova publike bit će nagrađen s 10.000 kuna, a najsretniji posjetitelj po završetku izložbe dobit će Samsung Galaxy Tab Active 4 8'' LTE.

1. nagrada – Katarina Ivanišin Kardum

Still Landscape Series III, 2014.

Katarina Ivanišin Kardum u svom radu otkriva pola stoljeća stare diorame te kroz medijske prijevode trodimenzionalnih modela znanstvenog prirodoslovlja podcrtava umjetnu prirodu pejzaža. Umjetnica reaktualizira temeljnu ideju tradicije zapadne umjetnosti prema kojoj je umjetnost imitacija prirode. Pritom aspekti imitacije i spoznaje nisu podijeljeni nego transpozicija zapravo konstituira racionalni model za razumijevanje prirode. Produkcija uključuje tehnički vidik rekonstrukcije i konstrukcije te s tim i manipulacije. Moguća je upravo zato jer su autorici jasni glavni odnosi i koncepti. Prikrivena bit prirode naime, paradoksalno, ne pripada samoj prirodi nego je prirodna pojava tek njen učinak kojeg se bez većih poteškoća može dislocirati te prenositi iz jednog medija u drugi. Umjetnost Katarine Ivanišin Kardum utemeljena je na obliku spoznaje prirode koji konstruiranjem modela ostvaruje vlastitu dimenziju učenja te čini vidljivom konstrukciju i uvjetovanost same prirode u kulturnim diskursima. (Igor Španjol)

2. nagrada – Lovro Artuković

Ženski akt koji razmišlja, 2015; Drugi rad, 2015.

Dvjema slikarskim, uvjetno rečeno “minijaturama”, postavljenim u paradoksalni odnos istodobne prostorno-vremenske distance i kolizije, Lovro Artuković resemantizira temeljne postulate povijesti zapadnog slikarstva fokusirajući pritom klizeće značenje pojmova realnog i realizma. Postupkom usporedivim sa sinematskim zumom i odzumom, ta dva platna na kojima se uprizoruje događaj materijalizacije značečeg tijela u procesu poziranja za sliku, rasprizoruju središnji odnos - onaj što postoji između slikara i modela. Pritom ženski akt postaje mislećom slikom, a slikar tijelom stvorenim u procesu izlaganja ravnodušnosti pogleda. I baš to vjerodostojnim čini naslov Drugi rad. (Leonida Kovač)

3. nagrada – Borko Vukosav

Jezera, 2014.

Ciklusom “Jezera” snimljenim 2014. analognom fotografskom kamerom, umjetnik mlađeg naraštaja Borko Vukosav na jedinstveni način spaja dokumentarnu i režiranu fotografiju. Njegovu znatiželju privukao je tvornički kompleks, tvornica opeka izgrađena u 19. stoljeću koja je prestala proizvoditi 1995. Borkova kamera snimila je predaju industrijske arhitekture ponovno u ruke prirode; šuma zastire tvorničke dimnjake a jezero prodire u nekadašnje tvorničke pogone. Ipak, u ovom postapokaliptičnom pejzažu pojavljuju se likovi koji smjelo gledaju u umjetnikovu kameru. Prizori postindustrijskog pejzaža, napuštene tvornice, u snažnoj su suprotnosti s ljudskim likovima koji poziraju umjetniku. Kamerom naglašen „višak“ likova u prirodi, inkongruentnost između krajolika, ljudi i otisaka ljudske prisutnosti tvori izvjesnu napetost, odnosno nelagodu koja nagrađenu fotografsku seriju čini otvorenom za raznovrsna tumačenja. (Leila Topić)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.