Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: STARI PREDMETI, NOVA ZNAČENJA

subota, 18. 4. 2015. od 15 do 17 sati

RADIONICA U SKLOPU MUZEJSKE EDUKATIVNE AKCIJE ODRŽIVOST (18. 4. -18. 5 .2015)

Svaki predmet ima svoju priču. Oni se razlikuju po izgledu, sadržaju, namjeni. One, koje nalazimo u svakodnevnom okruženju smatramo običnim predmetima, a one koji se nalaze u muzejima, doživljavamo kao umjetnička djela. Je li umjetničko djelo zapravo predmet? Po čemu se ono razlikuje od obične stvari?

Umjetnici u svojim radovima ponekad koriste već postojeće predmete. Tu je “novinu” prije stotinjak godina prvi uveo slavni francuski umjetnik Marcel Duchamp, postavljajući običan predmet iz svakodnevnog života u okruženje umjetnosti, u galerijsku dvoranu. Takvo je djelo dobilo naziv ready-made (gotova stvar), a Duchampa se smatra “duhovnim ocem ready-madea”. Na ovoj ćemo radionici saznati koji je proces prisutan u pretvorbi običnog predmeta u umjetničko djelo, što znači umjetnički, a što neumjetnički predmet i gdje se oni susreću.

Bavit ćemo se temom i izradom ready-madea, preuređenih običnih predmeta, otkrit ćemo kako i zašto su se pojedini umjetnici predmetima iz svakodnevnog života koristili za izradu umjetničkih djela.

Stoga ponesite na radionicu staru igračku, bilježnicu, karte, neispravan sat, kakav komad odjeće ili obuće koji ste prerasli, predmet koji vam više nije potreban, a mogli biste ga pretvoriti u novi objekt, utiskivanjem “vlastitog znaka” dati mu neko novo značenje i novu namjenu.

ZUP, Školica

Dob djece: 8 do 13 godina

Voditeljica: Iva Ćurić, profesorica likovne kulture

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka, 17. 4. 2015.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.