Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Okrugli stol „Perspektive razvoja kulturnih politika: pristup, sudjelovanje u kulturi i nove publike“

Školica, petak, 17. travnja 2015. u 11 sati

Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) organizira Okrugli stol na kojem će prezentirati rezultate projekta Pristup kulturi – analiza javnih politika.

U sklopu projekta, istraživači IRMO-a tijekom prošle godine proveli su istraživanje o pristupu kulturnim sadržajima i uslugama te razvoju modela sudjelovanja u kulturi u Hrvatskoj. Na temelju podataka prikupljenih kroz intervjue te analize literature i hrvatske prakse izrađen je nacionalni izvještaj o politikama promicanja pristupa kulturi i privlačenja publike u RH, izvještaj je objavljen na engleskom jeziku.

Privlačenje publike i osiguranje pristupa kulturi prioritetne su teme sedmogodišnjeg programa Kreativna Europa, a istraživanje je pokazalo kako hrvatska kulturna politika (nacionalna i lokalna) još uvijek nedovoljno prepoznaje i vrednuje napore onih koji aktivno osmišljavaju i provode projekte privlačenja publike i osiguranja pristupa kulturi. U sklopu projekta, a u suradnji s kolegama iz Norveške, Španjolske, Švedske, Austrije i Turske, završava se i komparativni izvještaj te nekoliko transverzalnih tematskih analiza koje će biti objavljene i dostupne u svibnju nakon objave konačnih rezultata projekta.

Na Okruglom stolu će se prezentirati rezultati provedenog istraživanja te, zajedno sa sudionicima, razmotriti moguće preporuke i perspektive razvoja hrvatske kulturne politike. Istraživači IRMO-a će uvodno predstaviti rezultate projekta, nakon čega će se otvoriti dvosatna rasprava uz prezentaciju primjera dobre prakse, iskustava i problema. Cilj je kroz diskusiju razmotriti hrvatska iskustva te po mogućnosti identificirati određeni broj preporuka za budući razvoj kulturnih politika u ovom području.

Nakon Okruglog stola, predvidjeli smo vrijeme za neformalno druženje uz ručak koji će biti organiziran u Baunet caffeu, prostoru koji je MSU uredio u okviru projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse financiranog u okviru programa EU Kreativna Europa.

Zbog ograničenog broja mjesta, prijave za sudjelovanje na Okruglom stolu se primajudo srijede, 15. travnja do 14.00 sati. Prijave slati na mail adresu: nina@irmo.hr

Suradnički tim:

dr.sc. Jaka Primorac

dr.sc. Nina Obuljen Koržinek

dr.sc. Aleksandra Uzelac

dr.sc. Paško Bilić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.