Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ESSL ART AWARD CEE 2015

No galerija, od 12. 5. 2015. do 31. 5. 2015.

Nagrada ESSL ART AWARD CEE je namijenjena mladim umjetnicima, koji se nalaze na početku karijere u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Turskoj i Mađarskoj. Nagradu ESSL ART AWARD CEE dodjeljuju: muzej Essl i glavni sponzor Wiener Städtische Versicherungsverein, glavni dioničar grupacije VIENNA INSURANCE GROUP. U svakoj se zemlji održava „Nominees‘ Exhibition“ s deset radova koje odabere međunarodni žiri. Izložba nominiranih bit će otvorena od 11. svibnja 2015. do 31. svibnja 2015. U okviru otvorenja svake izložbe dva umjetnika će primiti nagradu ESSL ART AWARD CEE vrijednu 3.500 EUR te pozivnicu na grupnu izložbu „Diversity of Voices“ u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča. Jednom će umjetniku iz svake zemlje biti uručena pozivnica VIG SPECIAL INVITATION društva Wiener Städtischer Versicherungsverein. Ta je pozivnica istodobno honorar od 1.000 EUR za izradu umjetničkog djela, a obuhvaća i sudjelovanje na grupnoj izložbi u Ringturmu u Beču, u sjedištu grupacije.

Nagrada ESSL ART AWARD CEE održava se u osam zemalja sudionika, u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Turskoj i Mađarskoj, gdje se projekt smatra zalogom za budućnost mladih umjetnica i umjetnika. Da je tome tako dokazuje 500 podnesenih prijedloga studenata umjetničkih akademija za ovogodišnju nagradu kao i vrlo aktivna suradnja s više od 40 umjetničkih akademija.

12. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti proglašeni su dobitnici nagrade ESSL ART AWARD CEE 2015. Dobitnici dviju jednakovrijednih nagrada ESSL ART AWARD CEE u iznosu od 3.500 EUR su Neven Petrović i Nina Kamenjarin, koji su ujedno dobili i pozivnicu na grupnu izložbu „Diversity of Voices“ u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča. Pozivnicu VIG SPECIAL INVITATION društva Wiener Städtischer Versicherungsverein dobila je Petra Mrša. Ta je pozivnica istodobno honorar od 1.000 EUR za izradu umjetničkog djela, a obuhvaća i sudjelovanje na grupnoj izložbi u Ringturmu u Beču, u sjedištu grupacije. Nagrade im je uručila utemeljiteljica nagrade i muzeja Essl Agnes Essl, koja je dodatnu pozivnicu za predstavljanje svojih radova u tome muzeju predala Alenu Kasumoviću.

Izložbom su uz laureate predstavljeni još Igor Ilić, Liberta Mišan, Ana Mušćet, Marina Paulenka, Mario Udženija i Ino Zeljak, a izložba je otvorena do 31. svibnja 2015.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.