Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica za srednjoškolce: ŠTO JE POP-ART NASLIJEDIO OD DUCHAMPA?

Avenue Mall i Školica MSU-a, subota, 9. svibnja 2015. od 13 do 17 sati

U okviru programa Duchampov šamar, obilježavanja stote obljetnice ready madea.

Voditeljica: Milijana Babić, umjetnica

Okupljanje: ispred Avenue Malla,Avenija Dubrovnik 16 u 13 sati

O čemu je radionica?

Prije stotinu godina jedan je umjetnik povezao Pariz i New York, Europu i Ameriku. Njegovo ime i danas se često izgovara. On je Marcel Duchamp, poznat je kao začetnik dadaizma i otac ready-madea, običnog predmeta pretvorenog u umjetničko djelo, a njegov je utjecaj na umjetnost 20. i 21. stoljeća i nadalje nemjerljiv. Moglo bi se čak govoriti o Duchampovim sljedbenicima ili sljedbi. Tko su „Duchampovi svjedoci“ i zašto se neprestano vraćamo Duchampu? O kakvoj je „magiji“ riječ? Što je to pop-art i kakve veze Marcel Duchamp i dadaizam imaju s time, saznat ćemo na radionici koja je posebno osmišljena za srednjoškolce.

Što zapravo radimo na radionici?

Na radionici, po uzoru na Duchampa, dadaiste i pop-artiste, stvaramo umjetničke radove od običnih predmeta koje ćemo imati na raspolaganju: tanjur, kutija za cipele, plišana igračka, pribor za pisanje, vinilne ploče...

Kada tanjur prestaje biti tanjur i dobiva „simboličnu“ vrijednost? Kada najobičniju kutiju za cipele možemo nazvati umjetnošću? Koja to „supstanca“ predmete transformira u umjetničke objekte? Kakve veze ima misao umjetnika u transformaciji običnog predmeta, a kakvu ulogu imaju umjetnički sustav, galerija ili muzej u tome procesu?

Zajedno radimo na razvoju pojedinačne ideje (brainstorming), izvodimo intervenciju na predmetu, promišljamo smještanje predmeta u prostoru, te dajemo naziv radu koji postaje ključ za njegovo razumijevanje.

Zašto?

Umjetnost koja se može raditi iz bilo kojeg, a ne samo umjetničkog materijala, oslobađa nas strogih okvira ponašanja i dopušta da se osjećamo kao istraživači i eksperimentatori. Ne moramo investirati novac u nabavu materijala, ne moramo savladavati složene umjetničke tehnike. Potrebno je prekopati ladice i ormare, zaviriti u neke skrivene kutke i novim očima pogledati stare stvari. Sve oko nas može poprimiti umjetničku „pozlatu“ jer sve zapravo može postati umjetnost. Granica između života i umjetnosti, a to su pokazali i umjetnički pokreti dadaizam i pop-art, koje ćemo pobliže upoznati, vrlo je tanka, a ponekad i skliska.

Što treba donijeti?

Na ovu radionicu potrebno je donijeti znatiželju, otvoreni pogled na svijet, smisao za humor i spremnost za igru, jer sve će nam to dobro doći u konstruiranju naših „ready-madea“. Ako pritom donesete i neki tajnoviti predmet iz vašeg okruženja, koji želite „preurediti“ za neke druge priče, postat ćete i nehotice dio velike Duchampove sljedbe.

Radionica je besplatna.

Prijave i info na eduakcija@msu.hr

O voditeljici:

Milijana Babić (1974) vizualna je umjetnica koja živi i radi u Rijeci. Polazišna točka njenog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svom neposrednom okruženju. Njezin se rad često razvija u smjeru konceptualnih, dugotrajnih akcija u javnom prostoru, poput performansa „Duchampovi svjedoci“ (2009).

Diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani. Od 2007. surađuje s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao viša asistentica i na razvoju studijskog programa Medijskih umjetnosti i praksi. Članica je umjetničke organizacije Delta 5 u Rijeci. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.